Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Saradnja BiH sa Republikom Hrvatskom ide uzlaznom putanjom

27.04.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak razgovarala je u Sarajevu sa ambasadorom Republike Hrvatske u BiH Ivanom Sabolićem. U razgovoru je konstatirana iznimno uspješna saradnja dvije zemlje u oblastima djelovanja Ministarstva civilnih poslova o čemu svjedoči i uspješna primjena sporazuma koji definiraju odnose u zapošljavanju, socijalnom osiguranju, obrazovanju, kulturi, sportu.

Ministrice Bošnjak zahvalila je na značajnoj pomoć koju je Hrvatska uputila Bosni i Hercegovini u borbi protiv pandemije. Naglašena je odlična saradnja u oblasti mobilnosti i mladih, razmjeni iskustava o mogućnostima koje nude programi  Evropske unije u oblasti obrazovanja, kao i naučnoj i tehnološkoj saradnji.

Posebna pažnja u razgovoru posvećena je mogućnostima da se unaprijede odnosi u oblastima rada, zapošljavanja, socijalne zaštite, te posebno značajnog oblasti obrazovanja.

Ministrica je iskazala želju da institucije Bosne i Hercegovine preuzmu dobra iskustva koja imaju institucije Republike Hrvatske u rješavanju izazova koji se odnose na proces izrade Kvalifikacionog okvira u BiH, odnosno povezivanja BiH u Evropski kvalifikacioni okvir.

Kada je riječ o visokom obrazovanju, konstatirano je da se svi oni koji imaju državljanstvo Republike Hrvatske mogu studirati pod istim uvjetima kao i građani  Hrvatske, te da Hrvatska godišnje daje 500 stipendija za studente iz BiH.

Naglašeni su i intenzivni odnosi između Hrvatskog centra za deminiranje i Centra za uklanjanje mina BiH.

Ambasador Republike Hrvatske Ivan Sabolić izrazio je očekivanje da će odnosi dvije zemlje u mandatu ministrice Dubravke Bošnjak ići uzlaznom putanjom.