Grb BiH

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Vijesti

 

СВЕ ВИЈЕСТИ


СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

Амбасадор Руске Федерације у БиХ и министарка цивилних послова БиХ разговарали о будућој сарадњи

30.07.2020

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

Министарка Анкица Гудељевић разговарала је са Њ.Е. Амбасадором Руске Федерације у БиХ, господином Петер Иванцовим у наступној посјети током које је отворено неколико веома значајних тема о могућој сарадњи БиХ и Руске Федерације. Сусрет је уприличен у просторијама Министарства.

Једна од тема је била и учествовање Министарства цивилних послова БиХ у активностима Међународног маратона култура који организује Руска Федерација. До сада су за учешће у овој културној манифестацији интерес показали умјетници из Републике Српске. Наглашено је да култура нема границе и како је навела министарка Гудељевић, „Министарство настоји сарађивати са свима на једнак начин, не правећи разлике, посебно када је у питању култура која је увијек транснационална“.

Актуализовано је и питање Нацрта Програма сарадње у области културе, науке и образовања између Савјета министара БиХ и Владе Руске Федерације. Нацрт се налази у завршној фази те је договорен нови састанак са представницима Амбасаде Руске Федерације с циљем финалног разматрања текста прије достављања Програма Предсједништву БиХ на одобрење.

Уговор о социјалној заштити је једна од активности којој тек треба приступити, али су обје стране показале спремност да се тај процес коначно и покрене.

Амбасадор Иванцов је информисао министарку Гудељевић да Амбасада има интенцију да отвори центар за науку и културу у Сарајеву како би повећали културну и научну сарадњу двије државе те да руска страна има обећање Општине Стари град у Сарајеву да ће им помоћи у проналажењу одговарајуће локације.

И посљедња тема о којој се разговарало се односи на стипендирање студената које је у овом тренутку због пандемије коронавируса нешто слабије него претходних година. Договорена је појачана сарадња у погледу дистрибуирања информација о студентским стипендијама посредством Министарства како би сви кантони, Брчко дистрикт и Република Српска имали што више информација за студенте који би жељели студијенаставити у Руској Федерацији.