Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Saopćenje za javnost povodom 7. aprila – Svjetskog dana zdravlja

06.04.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

„PODRŽIMO MEDICINSKE SESTRE/TEHNIČARE I BABICE“

Svjetska zdravstvena skupština je, 1948. godine, ustanovila 7. april kao Svjetski dan zdravlja. Ovaj datum se obilježava od 1950. godine, s ciljem podizanja svijesti o specifičnim zdravstvenim temama koje su od prioritetnog značaja za Svjetsku zdravstvenu organizaciju (SZO).

U fokusu obilježavanja Svjetskog dana zdravlja ove godine su medicinske sestre/tehničari i babice s ciljem podsjećanja na njihovu ključnu ulogu u očuvanju zdravlja u zajednici i globalno.

Medicinske sestre/tehničari i babice su osobe koje su posvetile svoje živote brizi o majkama i djeci; pružanju usluga imunizacije u cilju spasavanja života i davanja savjeta o zdravlju; njezi starijih osoba i svakodnevnom zadovoljavanju osnovnih potreba u vezi sa zdravljem.

Medicinske sestre/tehničari i babice se danas nalaze u prvom planu odgovora na COVID-19 obezbjeđujući oboljelima, s puno poštovanja, visoko kvalitetno liječenje i njegu, vodeći dijalog u zajednici radi suočavanja sa strahovima i pitanjima i, u nekim slučajevima, prikupljanje podataka za kliničke studije. Jednostavno rečeno, bez njih ne bi bilo nikakvog odgovora.

U okviru aktivnosti u vezi s obilježavanjem Svjetskog dana zdravlja, a u skladu s proglašenjem 2020. godine Međunarodnom godinom medicinskih sestara/tehničara i babica, SZO će istaknuti sadašnji status sestrinstva širom svijeta. Preporuke koje će SZO i njeni partneri napraviti u svrhu jačanja profesija medicinskih sestara/tehničara i babica imaće veliki značaj za postizanje nacionalnih i globalnih ciljeva u vezi s univerzalnom zdravstvenom pokrivenošću, zdravljem majke i djeteta, zaraznih i nezaraznih bolesti uključujući i mentalno zdravlje, pripravnost i odgovor na hitne situacije, sigurnost pacijenata i pružanje integrisane njege sa fokusom na pacijenta.

U okviru navedene kampanje, SZO poziva širu javnost, donosioce odluka i ostale zdravstvene radnike da iskažu zahvalnost medicinskim sestrama/tehničarima i babicama za njihov rad u cilju očuvanja našeg zdravlje. SZO zahtijeva veću podršku za medicinske sestre/tehničare i babice i veća ulaganja u njihovu edukaciju i zapošljavanje kako bi univerzalna zdravstvena zaštita postala stvarnost svuda. Takođe, SZO apeluje na preduzimanje aktivnosti koje će dovesti do poboljšanja prikupljanja podataka o ljudskim resursima u sestrinstvu i babinstvu kako bi se ovi resursi bolje koristili i raspoređivali tamo gdje su najpotrebniji, i traži uključivanje medicinskih sestara/tehničara i babica u donošenje odluka.

SZO će ove godine objaviti prvi Izvještaj o stanju u oblasti sestrinstva u kojem će biti predstavljena globalna slika o statusu ove medicinske profesije. Sličan izvještaj o babicama biće objavljen 2021. godine.

Devet miliona medicinskih sestra/tehničara i babica je potrebno u svijetu da bi se postigla univerzalna zdravstvena pokrivenost do 2030. godine.

Uz podršku Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) u Bosni i Hercegovini u toku je realizacija druge faze višegodišnjeg Projekta jačanja sestrinstva u BiH fokusiranog na jačanje ove zdravstvene profesije s krajnjim ciljem da omogući da medicinske sestre/tehničari pružaju kvalitetne usluge, dostupne svima, a posebno ranjivim i socijalno isključenim grupama stanovništva.

Svjetska zdravstvena skupština je proglasila 2020. godinu „Međunarodnom godinom medicinskih sestara/tehničara i babica“, u čast 200. godišnjice rođenja Florence Nightingale koja je utemeljila moderno sestrinstvo. Cilj kampanje je da obilježi rad medicinskih sestara/tehničara i babica, ističući zahtjevne uslove njihovog rada i zagovarajući povećanje ulaganja u ljudske resurse u oblasti sestrinstva i babinstva. Kampanju vodi SZO zajedno sa partnerima – Međunarodmom konfederacijom babica (ICM), Međunarodnim vijećem medicinskih sestara (ICN), zajedničkom kampanjom SZO i ICN „Nursing Now“ i Populacijskim fondom Ujedinjenih nacija (UNFPA).