Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Rezultati Poziva za projekte kulturne saradnje u zemljama Zapadnog Balkana

18.08.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U okviru programa Kreativna Evropa, a kojeg provodi Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu (EACEA) objavljeni su rezultati poziva Strengthening cultural cooperation with and competiveness of cultural and creative industries in the Western Balkans (EACEA/39/2019).

Poziv je raspisan krajem 2019. godine i odnosio se na projekte kulturne saradnje u zemljama Zapadnog Balkana sa specifičnim ciljevima povećanja prekogranične kulturne saradnje u državama Zapadnog Balkana i državama članicama EU te jačanja konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija u regiji Zapadnog Balkana.

Poziv je finansiran putem Instrumenta pretpistupne pomoći (IPA II), a u skladu s pravilima i radnim planom programa Kreativna Europa provodi se kroz saradnju DG EAC (Glavna uprava za obrazovanje i kulturu) te DG NEAR (Glavna uprava za susjedsku politiku i pregovore o proširenju).

Rok za predaju projektnih prijedloga bio je 28. april 2020. godine, a ukupni budžet Poziva iznosio je 5.000.000,00 EUR. U okviru poziva zaprimljeno je više od 300 prijava, od čega je odobreno 13 projekata za koje su dodijeljena sredstva u iznosu od 4.935.563,00 EUR.

Među 13 odobrenih projekata su i organizacije iz Bosne i Hercegovine. U partnerskim konzorcijima u 5 odobrenih projekata učestvuju: Udruženje nezavisnih stvaralaca i aktivista GETO, Udruženje za postkonfliktna istraživanja, Udruženje građana omladinski kulturni centar Abrašević, Association for promotion and development of cultural activities Studio Teatar, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske.


Rezultati su dostupni na službenim stranicama Izvršne agencije EACEA: https://eacea.ec.europa.eu/sites/eacea-site/files/coop_publication_projects_with_partners-2.pdf