Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Regionalno istraživanje tržišta rada

14.12.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Regionalno istraživanje tržišta rada sprovedeno je u Hrvatskoj, Srbiji, Sjevernoj Makedenoniji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini.

Trećina zaposlenih u Bosni i Hercegovini ima bojazan da bi mogli ostati bez posla u narednom periodu zbog krize izazvane virusom SARS-CoV-2, a najviše se plaše građani Hrvatske (36%) i Srbije (34%), pokazalo je regionalno istraživanje.     

Rezultati ovog ispitivanja pokazali su da je 37% ispitanika iz Bosne i Hercegovine, koje uglavnom čine nezaposlene osobe koje aktivno traže posao u Bosni i Hercegovini i regionu, od izbijanja pandemije u nekom trenutku ostalo bez posla, dok taj procenat u Hrvatskoj, Sloveniji i Sjevernoj Makedoniji iznosi 36%, a u Srbiji je najniži 29%.      

Većina ispitanika u regionu smatra da je poslodavac adekvatno reagovao na izbijanje epidemije, tako da je 28% ispitanika iz Bosne i Hercegovine reakciju svog poslodavca ocijenilo kao odličnu, 47% ih je navelo da je reakcija dobra, ali da je moglo bolje, a 25% nije zadovoljno kako je poslodavac reagovao.

U saopštenju se navodi da su ispitanici kojima je (bio) omogućen rad od kuće u pravilu bolje ocjenjivali snalažljivost poslodavca tokom pandemije, a najlošije rezultate su ostvarili poslodavci koji radnicima nisu omogućili rad od kuće, iako im je priroda posla kojim se bave to dozvoljavala.

Rad od kuće nije omogućen za više od 54% ispitanika u regionu, a glavni razlog za to je jer priroda posla to ne dozvoljava, 35% je onih kojima je odobren ovaj način rada, dok je 11% ispitanika moralo ići na radno mjesto, iako se mogao organizovati rad od kuće. 

Na pitanje da li žele promijeniti posao u narednih godinu dana, čak 76% ispitanika iz Bosne i Hercegovine odgovorilo je potvrdno, što je za 14% više u odnosu na regionalno istraživanje od prošle godine.

Kada bi mogli birati idealnog poslodavca i ove godine je najviše ispitanika iz Bosne i Hercegovine izabralo stranog vlasnika – 40%, a za državne institucije se odlučilo 25% ispitanika.  

Ispitanici sa višom i visokom stručnom spremom u najvećoj bi mjeri radili u stranim privatnim kompanijama, dok oni sa srednjom stručnom spremom preferiraju “državne” institucije.

Kada je riječ o visini plate, u regionu bi najnižom prosječnom platom bili zadovoljni Makedonci, dok najveći iznos, za razliku od prošlogodišnjeg istraživanja, žele Slovenci.

Ispitanici iz Bosne i Hercegovine bili bi zadovoljni prosječnom platom od 1.600 KM, Hrvati sa 2.200 KM, građani Srbije sa 1.200 KM, Makedonije 1.000 KM, dok je prosječna željena plata kod Slovenaca 2.500 KM.

Najnižu platu očekuju nezaposleni ispitanici i to u prosjeku 1.385 KM, željena prosječna plata za zaposlene je 1.925 KM, dok su ispitanici koji se još školuju idealnu prosječnu platu zamislili u iznosu od 1.660 KM.

Istraživanje je pokazalo da muškarci iz Bosne i Hercegovine očekuju za skoro 400 KM veću platu od žena.

U regionalnom istraživanju učestvovalo je više od 5.000 ispitanika iz pet zemalja, od kojih je što se tiče Bosne i Hercegovine njih 63% nezaposlenih, 33% zaposlenih i 4% onih koji se i dalje školuju.

U Bosni i Hercegovini je istraživanje sproveo portal “Moj posao”, u Srbiji “Poslovi infostud”, u Hrvatskoj “Moj posao”, Sjevernoj Makedoniji “Vrabotuvanje”, a u Sloveniji “Deloglasnik”.