Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Prvi #EUvsVirus Hackathon u organizaciji Evropske komisije

28.04.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Od 24.-26.04.2020. godine  Evropska komisija organizira prvi #EUvsVirus Hackathon u saradnji sa zemljama članicama, kao i svim zemljama pridruženim u Horizont 2020, te uz dragocjenu podršku stotina volontera koji su ranije organizirali nacionalne hackaton-e u svojim zemljama.

Očekuje se preko 60,000 učesnika.

 

U utorak 07.04. EU ministri za istraživanje i inovacije su održali video konferenciju sa EU komesarkom za istraživanje, inovacije, kulturu, obrazovanje i mlade, g-dom Mariyom Gabriel,kako bi razmijenili mišljenja u vezi sa odgovorom na krizu uzrokovanu pojavom virusa COVID-19. Jedna od mnogobrojnih tema je bila i finansiranje evropskih istraživačkih projekata i razmjena naučnih podataka i infrastrukture između istraživača i inovacionih centara, i izražena je podrška prvom setu od 10 mjera koje se mogu implementirati na  na nivou EU u vrlo kratkom vremenskom roku. Ove mjere, koje su predložene u saradnji sa nadležnim ministarstvima zemalja članica se mogu pogledati na linku:

https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/research_and_innovation/research_by_area/documents/ec_rtd_era-vs-corona.pdf).

 

Za učešće u hackaton-u potrebna je registracija na https://euvsvirus.org/#register. Predviđena su 3 načina učešća:

 

  1. U svojstvu “rješavača problema”- Problem solver”, moguća je individualna ili timska registracija;
  2. U svojstvu mentora moguće se registrirati kao ekspert koji mentorira timove ili kao Team coordinator koji pomaže timovima da dosegnu zadate ciljeve;
  3. U svojstvu partnera pomažući diseminaciju, mentoriranje, osiguravajući nagrade i mentore. 

 

Za diseminaciju informacija o #EUvsVirus Hackathon, dostupan je Press Kit (https://euvsvirus.org/press/), kao i društvene mreže:

 

 

#EUvsVirus je poziv svima za učešće u akciji u borbi protiv COVID-19: Pokažimo jedinstvo i podijelimo svoja znanja i vještine za zajedničko dobro svih generacija.  Otvorimo granice EU tokom ovog zajedničkog izazova!