Grb BiH

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Vijesti

 

СВЕ ВИЈЕСТИ


СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

Припремите радно мјесто COVID 19

22.04.2020

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

    У јануару 2020. године Свјетска здравствена организација (СЗО) прогласила је епидемију болести коју је изазвао нови коронавирус у провинцији Хубеи у Кини ванредном здравственом ситуацијом од међународног значаја. СЗО је навела да постоји висок ризик од ширења болести коју изазива коронавирус 2019 (COVID-19) на друге земље широм свијета.

   СЗО и институције надлежне за здравство у цијелом свијету предузимају мјере на заустављању епидемије COVID 19. Међутим, дугорочан успјех не треба узети здраво за готово. Сви сегменти нашег друштва - укључујући привреду и послодавце - морају одиграти своју улогу уколико желимо да зауставимо ширење ове болести.

Како се COVID 19 шири

Када неко има ко има COVID 19 кашље или издише, ослобађа капљице заражене течности. Већина ових капљица пада на оближње површине и предмете - нпр. сто или телефон. Лјуди се могу заразити COVID-ом 19 ако додирну контаминирану површину или предмет, а затим очи, нос или уста. Ако стоје на метар удаљености од особе са COVID-ом 19, могу се заразити пошто ће удахнути капљице које је та особа искашљала или издахнула. Другим ријечима, COVID 19 шири се на сличан начин као грипа. Већина заражених COVID-ом 19 има блаже симптоме и опоравља се. Међутим, код неких ће се јавити тежи облик болести који захтијева болничко лијечење. Ризик од тежег облика болести расте са годинама живота: особе старије од 40 година осјетљивије су од млађих особа. Особе са ослабљеним имуним системом и особе са одређеним стањима, нпр. дијабетесом, болестима срца или плућа такође су пријемчивије на теже облике болести.

У овом документу дајемо сљедеће савјете:

  1. Како једноставно спријечити ширење COVID-а 19 на радном мјесту
  2. Како санирати ризике од COVID-а 19 приликом организације састанака и манифестација
  3. На шта обратити пажњу на путовању
  4. Како припремити радно мјесто у случају да се COVID 19 појави у вашој заједници

 

  1. Како једноставно спријечити ширење COVID-а 19 на радном мјесту

 

Сљедеће мјере које не захтијевају велика средства допринијеће спречавању инфекције на радном мјесту, нпр. прехладе, грипе или стомачног вируса и заштитити клијенте, сараднике и запослене.

Послодавци треба сада да примијене ове мјере, чак и ако болест COVID 19 није стигла у заједницу у којој послују.

Могу већ сад смањити број изгубљених радних дана због болести и зауставити или успорити ширење COVID-19

у случају да се јавина радном мјесту.

  • Водите рачуна о чистоћи и хигијени радног мјеста.

 

                       Површине (нпр. столови) и предмети (нпр. телефони, тастатуре) морају се редовно брисати и дезинфиковати

                       Зашто?

                       Зато што контаминиране површине са којима су запослени и клијенти били у додиру представљају главни

                       начин ширења COVID-а 19

 

                Инсистирати на томе да запослени, сарадници и клијенти редовно и детаљно перу руке.

                На истакнута мјеста на радном мјесту ставити дозаторе са средством за дезинфекцију руку Водите рачуна да се дозатори редовно допуњавају

                Поставите постере којима упозоравате на прање руку – обратите се институцији надлежној за јавно здравље или погледајте www.WHO.int.

                Уведите и друге начине комуникације, нпр. смјернице за стручњаке за здравље и безбједност на раду, информација за састанак и

                информације на интранету о прању руку

                Обезбиједите мјесто на ком запослени, сарадници и клијенти могу опрати руке сапуном и водом

                Зашто? Прање руку убија вирус на рукама и спречава ширење COVID-а 19

                Залажите се за добру респираторну хигијену на радном мјесту

                Поставите постере којима се препоручује респираторна хигијена. Уведите и друге мјере комуникације, нпр. смјернице за стручњаке за

                здравље и безбједност на радну, информација за састанак и информације на интранету, итд.

                Водите рачуна да маске за лице1 и / или папирни убруси буду доступни на радном мјесту за оне којима почне да цури нос или који почну

                да кашљу на радном мјесту, као и корпе за хигијенско одлагање

                Зашто?

                Зато што се добром респираторном хигијеном спречава ширење COVID-а 19

                Запосленима и сарадницима савјетујте да се провјере информације које домаће институције дају о путовању прије него што крену на

                 службени пут

                 Упознајте своје запослене, сараднике и клијенте да ако COVID 19 почне да се шири у вашој заједници, сви, чак и они са благим кашљем

                 или ниском тјелесном температуром (37,3 или више) треба да остану код куће Треба да остану код куће (или раде од куће) ако су морали да

                 узму „обичан“

 

1 Obične hirurške maske, a ne maske za lice N95

 

                лијек, нпр. парацетамол / ацетаминофен, ибупрофен или аспирин, који може да прикрије симптоме инфекције

                Одржавајте комуникацију и промовишите останак код куће чак и у случају благих симптома COVID-а 19

                Поставите постере са овом поруком на радном мјесту. Активирајте и друге канале комуникације које обично користите у својој

                организацији или фирми.

                Службе заштите на раду, здравствене институције или други партнери вјероватно су израдили промотивни материјал са овом поруком

                Јасно кажите запосленима да ће им се то вријеме рачунати као боловање

 

  1. Како санирати ризике од COVID-а 19 приликом организације састанака и манифестација

 

                 Зашто је потребно да послодавци и организатори узму у обзир COVID-19?

                 Организатори састанака и манифестација морају узети у обзир потенцијалан ризик од COVID-19 из сљедећих разлога:

                 Постоји ризик да ће учесници састанка или гости на манифестацији не знајући донијети вирус COVID-19 на састанак.

                 Други неће бити свјесни да су изложени COVID-19

                 Иако је COVID-19 благо обољење код већине људи, код неких се може јавити тежи облик.

                 Сваком петом обољелом потребно је болничко лијечење.

                 Кључне ставке које треба размотрити ради спречавања или смањења ризика од COVID-19

        

               ПРИЈЕ састанка или манифестације

                Прије планирања састанка или манифестације, провјерите шта савјетују институције. Поштујте њихов савјет.

                Израдите или усагласите план приправности за спречавање инфекције на састанку или манифестацији.

                Размотрите да ли је на састанку или манифестацији потребно физичко присуство.

                 Да ли је састанак могуће одржати путем видео-линка или интернета?

                Да ли би се састанак или манифестација могао одржати са мање људи?

                Унапријед обезбиједите и провјерите канале информисања и комуникације са кључним партнерима, нпр. Институцијама

                 надлежним за јавно здравље и здравство уопште.

                Унапријед наручите довољне количине материјала, укључујући убрусе и средство за дезинфекцију руку за све учеснике.

                 Обезбиједите хируршке маске за случај да неко има респираторне симптоме.

                Активно пратите гдје циркулише COVID 19. Учесник обавијестите унапријед да не треба да долазе уколико имају било какве

                 симптоме или се не осјећају добро.

                Водите рачуна да сви организатори, учесници, лица која служе храну и посјетиоци на манифестацији оставе своје контакт податке:

                број мобилног телефона, адресу електронске поште и адресу хотел у ком су одсјели. Јасно кажите да ћете те информације доставити

                 институцијама надлежним за јавно здравље уколико се посумња да је неки учесник заражен, Ако не пристану да дају податке, кажите им

                 да не могу учествовати на састанку или манифестацији.

                Израдите и усагласите план реаговања у случају да се неко на састанку има симптоме COVID-а 19 (сув кашаљ, грозница, слабост).

                 У овом плану, потребно је да обавезно:

                одредите просторију или простор гдје ће особа која се осјећа лоше или има симптоме бити изолована на сигуран начин,

                планирате како ту особу на сигуран начин превести до здравствене установе,

                знате шта радити уколико неку учесник, запослени или пружалац услуге буде позитиван на COVID-19 током или непосредно након састанка,

                унапријед договорите план са здравственом установом са којом сарађујете.

 

 

         ТОКОМ састанка или манифестације

                Обезбиједите податке или информацију, по могућности усмени или као материјал, о COVID-у 19 и мјерама које организатори предузимају

                како би састанак био сигуран за учеснике.

                Изградите повјерење. На примјер, као вјежбу, учесници могу да се поздраве без руковања.

                Подстичите редовно прање руку или употребу средства за дезинфекцију руку током састанка или манифестације.

                Замолите учеснике да кашљу или кишу у надлактицу или марамицу. Обезбиједите марамице и канте за смеће са

                 поклопцем у које ће се марамице одлагати.

                Обезбиједите број здравствене институције којој се учесници могу обратити за савјет или дати податке.

                У просторији у којој се састанак одржава, на видно мјесто поставите дозаторе са средством за дезинфекцију руку.

                Ако има довољно простора, физички размак између учесника треба да буде најмање један метар.

                Отворите прозоре и врата кад год је могуће да би просторија била добро прозрачена.

                Ако се неко не буде осјећао добро, придржавајте се плана приправности или назовите број за хитне случајеве.

                Зависно од опште ситуације и тога да ли је неко од учесника у скорије вријеме путовао, ту особу смјестите у одвојену просторију.

                 Дајте јој маску тако да сигурно може стићи кући или у установу у којој ће процијенити њено стање.

                Захвалите свим учесницима на сарадњи и поштовању правила.

 

 

           НАКОН састанка

  1. Сачувајте контакт податке свих учесника најмање мјесец дана. То ће здравственим институцијама помоћи да уђу у траг људима

који су можда били изложени COVID-у 19 уколико се непосредно након састанка разболи један или више учесника.

  1. Ако је неки учесник на састанку или манифестацији стављен у изолацију због сумње на COVID-19, организатор треба да обавијести све учеснике.

      Треба им савјетовати да прате симптоме током 14 дана и два пута дневно мјере температуру.

  1. Уколико се јави чак и благ кашаљ или мало повишена температура (нпр. 37,3 или виша), треба да остану код куће у изолацији.

То значи да избјегавају близак контакт (1 метар или мање) са другима, укључујући и чланове породице. Треба да се телефоном обрате

свом љекару или заводу за заштиту здравља и дају податке о скоријем кретању и симптомима.

  1. Захвалите свим учесницима на сарадњи и поштовању правила.

 

  1. На шта обратити пажњу на путовању

 

             Прије путовања

             Водите рачуна да ваша организација и запослени имају најновије информације о подучјима са ширењем COVID-19

             Те информације можете наћи на адреси:

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports/

 

                На основу тих информација, ваша организација треба да процијени предности и ризике планираног путовања.

                Избјегавајте да на пут шаљете људе који су у већем ризику од тежег облика обољења (нпр. запослене старије животне доби или који

                 имају одређено стање као што је дијабетес, болести срца и плућа) у подручја у којима је дошло до ширења COVID-а 19.

                Водите рачуна да квалификовани здравствени радник информише све особе које путују у подручја са пријављеним случајевима COVID-19

                 (нпр. из дома здравља или завода за заштиту здравља).

                Размотрите могућност да запосленима који треба да путују дате средство за дезинфекцију руку у мањем паковању (до 1 дл).

                 То ће допринијети редовном прању руку.

 

                На путу:

                Подстичите запослене да редовно перу руке и држе се на удаљености од најмање 1 метар од оних који кашљу или кишу

                Водите рачуна да запослен знају шта да раде или коме да се обрате ако почну да се осјећају лоше док су на путу.

                Водите рачуна да се запослени придржавају упутстава локалних институција док су на путу. Ако, на примјер, буде речено да

               су дужни да оду на неку локацију, морају да послушају. Ваши запослени дужни су да поштују сва локална ограничења путовања,

               кретања или јавних окупљања.

 

                По повратку с пута:

                Запослени који су се вратили из подручја са ширењем COVID-19 треба да прате симптоме током 14 дана и два пута дневно мјере температуру.

               Уколико се јави чак и благ кашаљ или мало повишена температура (нпр. 37,3 или виша), треба да остану код куће у изолацији.

                 То значи да избјегавају близак контакт (1 метар или мање) са другима, укључујући и чланове породице. Треба да се телефоном обрате свом

               љекару  или заводу за заштиту здравља и дају податке о скоријем кретању и симптомима.

 

  1. Како припремити радно мјесто у случају да се COVID-19 појави у вашој заједници

 

                 Припремите план да бисте знали како да поступате у случају да се неко са радног мјеста разболи, а посумња се на COVID-19.

                У плану треба да предвидите одвајање обољеле особе у просторију или простор изолован од других на радном мјесту,

                ограничавање  броја особа у контакту са обољелим и обраћање локалној здравственој институцији.

                 Размотрите како препознати особе у ризику и како им помоћи без стигматизације дискриминације на радном мјесту.

                 То могу бити особе које су недавно допутовале из подручја са пријављеним случајевима или друге особе са стањем које их излажу

                 већем ризику од   тежег облика болести (нпр. особе које имају дијабетес, болест срца или плућа или у старијој животној доби).

                Локалној здравственој институцији кажите да припремате план и замолите да помогне.

                У својој организацији промовишите редовно пословање путем видео линка.

               У случају појаве COVID-19 у вашој заједници,  здравствене институције могу савјетовати људима да избјегавају јавни превоз или

               масовна окупљања.

                Рад путем видео линка омогући ће вам да наставите рад и заштитите запослене.

                Израдите план за ванредне ситуације и континуитет пословања у случају епидемије у заједници у којој послујете.

                План ће вашој организацији помоћи да се припреми за могућност појаве COVID-а 19 на радном мјесту или заједници.

                 Тај план може да се односи и на друге здравствене ванредне ситуације.

                Планом треба предвидјети како наставити пословање ако значајан број запослених, сарадника или добављача не буде могао доћи

                 на посао, било због локалних ограничења кретања или зато што су болесни.

                Упознајте запослене и сараднике са планом и водите рачуна да знају шта треба - или шта не треба да раде.

                 Нагласите кључне ставке,  нпр. не долазити на посао у случају благих симптома или ако су морали да узму „обичан“ лијек

                 (нпр. парацетамол, ибупрофен) који  може да прикрије симптоме.

          Водите рачуна да план обухвати ментално здравље и социјалне посљедице случаја COVID-19 на радном мјесту или у заједници,

           те понудите информације и подршку.

 

Мала и средња предузећа која немају запослене здравствене и социјалне раднике треба да сарађују и израде планове са локалним здравственим и социјалним службама прије било какве ванредне ситуације.

   Локалне или државне здравствене институције могу да вам помогну и дају смјернице за израду плана.

 

Не заборавите:

Вријеме је да се припремите за COVID-19. Једноставне мјере предострожности и планирање могу бити од

велике користи.

То ће вам помоћи да заштитите своје запослене и фирму.

 

 

Како се информисати:

Најновије информације СЗО о ширењу COVID-19 можете наћи на сљедећој адреси: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports/

Савјети и смјернице СЗО о COVID-19