Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Saopćenje za medije

10.04.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Danas je u Sarajevu izvršena primopredaja donacije Narodne Republike Kine namijenjena stanovnicima Bosne i Hercegovine. Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević i ambasador Narodne Republike Kine su potpisali ugovor o donaciji na osnovu čega  je danas i izvršeno uručivanje medicinske opreme za BiH. S ciljem podrške Bosni i Hercegovini u prevenciji, suzbijanju i otklanjanju pandemije COVID-19, donirano je šest respiratora i četrdeset hiljada zaštitnih maski za lice. Riječ je o prvom kontingentu opreme iz Kine.

Raspodjelu donirane opreme je prethodno izvršila Narodna Republika Kina. Oprema će biti dostavljena u Mostar, Sarajevo i Banjaluku na daljnju upotrebu.

Treba naglasiti da je donacija rezultat potpisanog Memoranduma o razumijevanju o saradnji u području zdravstva i medicinskih nauka između Nacionalnog povjerenstva za zdravstvo Narodne Republike Kine i Ministarstva civilnih poslova potpisanog prije nekoliko dana.

U obraćanju medijima, ministrica Gudeljević je izrazila zahvalnost narodu Kine i izrazila uvjerenje da će ova saradnja biti nastavljena i dalje. Ujedno, zahvalila je i veleposlaniku Ji Pingu na srdačnoj  i prijateljskoj opredijeljenosti za saradnju.