Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

SAOPĆENJE ZA MEDIJE

09.04.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U vezi s nedavnim naučnim pregledima vakcina AstraZeneca (AZ) COVID-19, Ministarstvu civilnih poslova BiH su se obratili predstavnici COVAX mehanizma.

 Dopisom se iznova potvrđuje sigurnost koja je posebno garantirana samo u okviru mehanizma koji su strogo kontrolirani i u koje je BiH uključena.

 Naime, glavni prioritet COVAX-a je osiguravanje sigurnih i efikasnih vakcina za najugroženije širom svijeta. Partneri COVAX-a, uključujući SZO, pažljivo prate vijesti o mogućnosti vrlo rijetke nuspojave AZ vakcine. Odluke o upotrebi vakcina zasnivaju se na smjernicama SZO.

 7. aprila, 2021. godine, Globalni savjetodavni odbor SZO za sigurnost vakcina (GACVS) je pregledao najnovije globalne podatke o vrlo rijetkim događajima krvnih ugrušaka s niskim nivoom trombocita nakon vakciniranja  AZ vakcinom. Ovaj se pregled odvijao  s nalazima Evropske agencije za lijekove i vlastite kontrole Regulatorne agencije za lijekove i zdravstvene proizvode Ujedinjenog Kraljevstva.

 Globalni savjetodavni odbor SZO za sigurnost vakcina (GACVS) konstatirao je da uzročno-posljedična veza između vakcina i pojave krvnih ugrušaka nije potvrđena zbog ograničenih podataka te da se dalja upotreba AZ vakcina pažljivo prati.

 Na osnovu toga, WHO savjetuje da zemlje nastave s primjenom AZ vakcina.

 Kao što je ponovljeno u izjavama Evropske agencije za lijekove, kao i Svjetskog savjetodavnog odbora SZO za sigurnost vakcina (GVACS) AZ cjepivo ostaje važno javnozdravstveno sredstvo protiv pandemije COVID-19 i efikasno je u prevenciji teških slučajeva, hospitalizacije i smrti.

 Zemljama se savjetuje da ojačaju svoje sisteme nadzora i nastave s praćenjem i izvještavanjem putem regulatora za lijekove.