Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Primopredaja lijeka Avigan u okviru pomoći Vlade Japana

17.06.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Danas je u Sarajevu izvršena primopredaja lijekova koji su donirani Bosni i Hercegovini. Lijekove je u ime BiH preuzela ministrica Ankica Gudeljević od ambasadora Japana u BiH, njegove ekselencije Hideyuki Sakamoto.

 

Uz zahvalnost za donaciju lijeka “Avigan“ (favipiravir) koju je Bosna i Hercegovina primila u količini neophodnoj za liječenje 100 pacijenata oboljelih od COVID-19 zarazne bolesti, ministrica Gudeljević je zahvalila i upravi farmaceutske kompanije PHOENIX FARM-a koja je izrazila spremnost za prijem i distribuciju lijeka do krajnjih korisnika, kao osobni doprinos pomoći za Bosnu i Hercegovinu.

 

Ministarstvo civilnih poslova BiH, u suradnji s Federalnim ministarstvom zdravstva, Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske izvršit će distribuciju i ovog lijeka. Lijek koji se koristi u liječenju virusnih infekcija pokazao se djelotvornim za liječenje i SARS-COV-2 virusa. Bosanskohercegovački stručnjaci s Agencijom za lijekove i medicinska sredstva će pratiti primjenu ovog lijeka u skladu s medicinskim smjernicama.

 

Zahvaljujući ovoj donaciji, za koju su iskazali interes Medicinski fakultet Banja Luka i Sveučilišna klinička bolnica Mostar, vjerujemo da će se unaprijediti dalja saradnja u oblasti zdravstva, između Bosne i Hercegovine i Japana, istakla je ministrica Gudeljević.