Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

PRIMJERI DOBRE PRAKSE ODGOVORA NA SITUACIJU IZAZVANU PANDEMIJOM COVID-19

14.07.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Dobre prakse omladinskih centara koji imaju oznaku kvalitete Vijeća Europe za omladinske centre

 

Destelheide omladinski centar (Belgija) je jedinstveno središte Flandrije u Belgiji za mlade, umjetnost i kreativnost. Posjeduje oznaku kvalitete Vijeća Europe za omladinske centre od 2016. godine. Nakon pojave i širenja virusa Covid-19 centar se više ne može posjetiti.

 

Kao odgovor na situaciju izazvanu Covid(om)-19, centar je organizirao izložbu "Veliki i mali junaci" koncertnog i portretnog fotografa Alexa Vanheea putem digitalnog paketa s kreativnim aktivnostima koje se mogu raditi kod kuće.

 

Izložba je razigrana i interaktivna gdje se i mladi i stari mogu upoznati s radovima umjetnika iz različitih perspektiva - npr. mogu pokazati svoje scenske nastupe kao pravi umjetnici ili preuzeti ulogu koncertnog fotografa ili naoštriti olovku i biti novinari.

 

Međunarodni omladinski centar u Staroj Zagori (Bugarska)je prvi bugarski centar koji je 2017. godine dobio oznaku kvalitete Vijeća Europe za omladinske centre. Centar se posebno fokusira na rad s grupama mladih iz ranjivih grupa. Kao odgovor na krizu Covid-19, centar je uspio doprijeti do mladih putem internetskih treninga i različitih inicijativa.

 

Internetski trening o emocionalnoj inteligenciji omogućio je polaznicima da na kreativan način i kroz različite oblike umjetnosti (crtanje, pjevanje, ples, pripovijedanje smiješnih priča itd.) podijele svoje osjećaje o trenutnoj krizi. Vođeni profesionalnim psihologom, sudionici igraju uloge kroz koje ispituju alternativne modele ponašanja i emocionalne reakcije u sigurnom okruženju, s ciljem da razumiju sebe i budu sposobni izraziti empatiju i solidarnost prema drugima.

 

Na inicijativu mladih, centar je pokrenuo i "Daily Sport Challenge" kako bi održao zdrav duh u zdravom tijelu tokom pandemije. Svakog dana na Facebook stranici centra postavlja se novi fizički izazov, a mladi mogu staviti svoj pojedinačni videozapis kako su pokazali na koji način su ispunili zadatak. Dijeljenje videa je oslobodilo val kreativnosti i ideja u rješavanju izazova, izgrađujući na taj način poveznanost mladih na internetskoj zajednici i mladi koji se inače susreću u centru mogu ostati u redovnom kontaktu.

 

Inicijativa je također nadahnula roditelje i djecu da se uključe u svakodnevne aktivnosti u pogledu spora i vježbanja. Više informacija o inicijativi možete pronaći na:

https://www.facebook.com/InternationalYouthCenterStaraZagora/?__tn__=%2Cd%2CP-R&eid=ARAP3kwpu1Okn0KOW51BfsbmnR_dHHFgFGBLURrwG0hTNSIjji3fpkEG-LXADjjG9oUFuIb2fmQUUG6c.

 

Omladinski centar wannseeFORUM (Njemačka) aktivno učestvuje u međunarodnom projektu obilježavanja 75. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata.

 

Centar za mlade wannseeFORUM jedan je od omladinskih centara Vijeća Europe s oznakom kvalitete od 2019. godine. U saradnji Europske kulture otpora i oslobođenja  i grupe mladih iz Centra savremene istorije Melk Memorial, FH St. Pölten (Austrija), Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb (Hrvatska), Museion Bolzano (Italija) i Udruge HASENHERZ (Austrija) razvijen je projekat ART WORKS!. Projekat se nalazi na raskrižju umjetničkog, kulturnog i istorijsko-političkog obrazovanja mladih.

 

Kao odgovor na trenutnu krizu, učesnici projekata odlučili su objaviti zbirku svojih djela na mreži, s posebnim naglaskom na ljudska prava i demokratiju, otpor protiv fašizma i njegovom značaju za Europu.

 

Lisabonski centar za mlade (Portugal), koji je dio portugalskog Instituta za sport i mlade, dobio je 2015. godinu oznaku kvalitete Vijeća Europe za omladinski centre.

 

Kako bi komunicirao s grupama mladih tokom trenutne krize Covid(a)-19, centar je putem vlastitih digitalnih kanala (Facebook, Instagram, web stranica i Newsletter-a) razvio kampanju o pravima: #DIREITOATERDIREITOS (#RIGHTTOHAVERIGHTS) i identificirao načine dijeljenje sadržaja u različitim mrežnim formatima: videozapisi, ponude za obuku, radionice, webinari, infografike, naglašavajući pravo na trening, pravo na informacije, pravo na kulturu, pravo na muziku, itd.

 

Kroz organizovanje webinara rješavaju se pitanja poput: „Kako ciljevi održivog razvoja i ciljevi mladih nadopunjuju i podržavaju sektor mladih“; „Društvene inovacije u omladinskom sektoru - kako obnoviti organizacije“ i „Strategija za mlade Vijeća Europe 2030“.

 

Centar također doprinosi kampanji portugalskog Instituta za sport i mlade #SERJOVEMEMCASA (#BEYOUNGATHOME) koja se održava na društvenim mrežama (Facebook, Instagram itd.) i koja će svakodnevno pružati informacije mladima kako bi ispunili svoje slobodno vrijeme.

 

Omladinski centar Plovdiv (Bugarska)

 

Jedanaesto izdanje bugarskog festivala "Zdravo zdravlje!" održano je 11. i 12. aprila. Zbog situacije izazvane Covid(om)-19, festival je održan uživo na facebook stranici festivala i uspio je doprijeti do više od 4000 učesnika u cijeloj zemlji.

 

Manifestacija koja se održava svake godine u 17 različitih gradova u Bugarskoj posvećena je zdravom načinu života. Učešće mladih iz Plovdiva koordinirao je Centar za mlade Plovdiv koji od 2018. godine nosi oznaku kvalitete Vijeća Europe za omladinski centre.

 

Centar se posebno fokusira na rad s mladima i zdrav način života.

 

Ovogodišnji festivalski program uključivao je panel za mlade pod nazivom "Nema dana bez noći: šta/ko nas podržava i naše prilike u danima neizvjesnosti" koji su organizirali radnici za mlade iz Centra za mlade Plovdiv, koji su podijelili primjere kako produktivno provoditi vrijeme kod kuće, razgovarati s mladima o prirodnim načinima obnove zdravlja i prevencije bolesti i upotrebi zdravih proizvoda.

 

Eurog omladinski centar (Irska)

 

Odgovarajući na situaciju izazvanu Covid(om)-19 Eurog KDYS u Killarneyu - koji od 2017. godine nosi oznaku kvalitete Vijeća Europe za omladinske centre – morao je strateški izvršiti reorganizaciju osnovnih usluga kako bi odgovorio na evoluirajuće potrebe mladih i zajednica u Okrug-u Kerry u Irskoj. Kao odgovor na ovu novu situaciju, aktivnosti centra uključivale su:

 

• Prikupljanje podataka i analiza broja mladih ljudi koji su trenutno podržani u krizi; na koji način reagirati u datoj situaciji. Podaci su također pružili saznanje o tome kako centar može pružiti podršku mladima na inovativan i ažuran način.

 

 

• KDYS online: centar je rekonfigurirao web stranicu tako da odražava rad organizacije u trenutnoj situaciji. Posljednje inicijative uključuju KDYS mrežnu službu za podršku porordici, obrazovne resurse i KDYS-ov internetski klub - sedmični program pozitivnih aktivnosti za mlade i njihove porodice.

 

 

• Medijske kampanje: centar bilježi veliku angažiranosti na svim svojim platformama, a mladi KDYS surađivali su s kolegama u Italiji na Facebook video kampanji pod nazivom #iminandimstayingin, u kojoj su detaljno opisane uobičajene situacije izazvane Covid(om)-19 u Europi.

 

 

Centar će uskoro započeti drugu video kampanju o europskom državljanstvu i solidarnosti koja se temelji na iskustvima francuskog volontera ESC-a i kako je Covid-19 uticao na njegov smještaj u Killarneyu. Obim ove kampanje trebao bi se proširiti u narednim sedmicama kako bi obuhvatio slična iskustva ostalih volontera ESC-a koji su trenutno smješteni diljem Irske.

 

Marienthal omladinski centar (Luksemburg)

 

Marienthal Youth Center je sastavni dio Nacionalne službe za mlade u Luksemburgu i oznaku kvalitetu za omladinske centre Vijeća Europe ima od 2018. godine. Isti je poduzeo  niz inicijativa da odgovori na Covid-19 situaciju.

 

Inicijativa „Održavanje djece aktivnim“ nova je web stranica koja pruža ideje za aktivnosti za djecu različitog uzrasta tokom perioda ograničenja kretanja (zatvorenosti). Web stranica uključuje nekoliko kategorija aktivnosti koje se svakodnevno obnavljaju: koristite svoju glavu, budite kreativni, briga za druge, nastavi kretanje i sl. Web stranica je dodatno razvijena dodatnim resursima kao što su linkovi (virtualni posjeti muzejima itd.), Savjet dana, Dnevni moto i Ideje za vođenje dnevnika - čak i čarobna aktivnost koju nudi luksemburški mađioničar koji nastupa na pozornici u Las Vegasu.

 

Također, pokrenuta je i web stranica "Aktivno kod kuće" kako bi porodice održale svoje fizičke aktivnosti tokom Covid(a)-19. Pomenuta web stranica nudi prikaz lakših fizičkih aktivnosti koje se mogu vježbati u zatvorenom ili na otvorenom prostoru a koji uključuju i elemente igre za mlađe korisnike. Web stranica je postavljena u saradnji sa Ministarstvom sporta i drugim omladinskim centrom SNJ-a - nautičkom bazom u Lultzhausenu i njihovim obrazovnim timom.

 

 

 

 

FITT Timisoara kuća za mlade (Rumunija)

 

FITT Timisoara kuća za mladeje bila vrlo aktivna u uvođenju različitih mjera za suzbijanje negativnih utjecaja krize. Centar koji mladi od 2016. vode i nose oznaku kvalitete Vijeća Europe stavlja veliki naglasak na pružanje učinkovite podrške zajednici u saradnji s lokalnim vlastima.

 

Na osnovu načela sudjelovanja i solidarnosti, cilj Centara za mlade UP II je okupiti 270 mladih lokalnih i međunarodnih volontera i uključiti ih u aktivnosti solidarnosti u zajednici Temišvara te osnovati još 10 lokalnih centara za mlade kroz gradska naselja. Zbog trenutne situacije Covid-19, početni cilj projekta je proširen, pružajući mladim ljudima mogućnost učešća u humanitarnim akcijama.

 

Projekat obuhvata širok spektar aktivnosti kao odgovor na Covid-19, poput pružanja podrške unutar pozivnog centra Uprave za socijalnu pomoć Temišvara; isporuka lijekova, hrane i sl. koju vlasti osiguravaju starijim osobama i osobama u potrebi; provođenje kampanje za prikupljanje sredstava za ljude u potrebi u Temišvaru. Projekat finansira Europski solidarni korpus.

 

Više o projektu na : https://fitt.ro/wp-content/uploads/2020/04/Infopack-engl-YC-UP-2-covid.pdf.

 

Eco centar Radulovački (Srbija)

 

Eco centar Radulovački je omladinski centar u Sremskim Karlovcima, Srbija, a pokrenuo ga je Pokret za zaštitu okoliša Vojvodine. Centar za mlade poseban fokus je stavio na razvoj održivih lokalnih zajednica i od 2015. godine ima oznaku kvalitete Vijeća Europe za omladinski centre.

 

Kao odgovor na pandemiju Covid-19, centar se u početku fokusirao na lokalnu zajednicu i svoj program za mlade preusmjerio na mrežni (omladinski) rad. Redovni mrežni sastanci organizirani su s ciljem pružanja prostora mladim ljudima da ostanu informisani, podijele svoja iskustva u toj situaciji i upoznaju svoje vršnjake.

 

Ti su susreti također izvor razvoja novih mrežnih inicijativa i razmjene volonterskih priča. Kao rezultat toga, nedavno je osnovan digitalni klub za mlade koji okuplja mlade iz različitih lokalnih zajednica u svrhu organiziranja večeri igara, kuhanja i sl., te prikupljanja informacija o zanimljivim i edukativnim mrežnim aktivnostima. Pored ove inicijative, nedavno je pokrenut nacionalni program omladinskih klubova zajedno s Nacionalnim udruženjem omladinskih radnika i drugim partnerskim organizacijama u Srbiji.

 

Osim bavedenog, Eko centar Radulovački, organizira webinare za ostale omladinski radnike o tome kako digitalni prostor koristiti za rad s mladima, s naglaskom na platformama za igre. Također su razvijeni video tutorijali koji objašnjavaju kako funkcioniraju klubovi za mlade i oni će se uskoro predstaviti i na web stranicama vlade kao primjeri dobre prakse.

 

Brežice omladinski centar (Slovenija)

 

Brežice omladinski centar se fokusirao na kulturne aktivnosti za mlade, poduzetništvo i međugeneracijski dijalog. Isti je bio je prvi omladinski centar u Europi koji je dobio oznaku kvalitete Vijeće Europe 2013. godine. Omladinski centar Brežice prilagodio je svoj način rada u skladu sa situacijom izazvanom Covid(om)-19.

 

Jedna od glavnih inicijativa centra bila je koordinacija organizacije mladih volontera koji pomažu starijoj populaciji da kupe hranu, lijekove, itd.

 

Centar je također organizirao akcije u kojima mladi ljudi s roditeljima šiju zaštitne maske, a zatim osiguravaju da maska ​​bude dostavljena službama civilne zaštite u regiji. Centar i dalje pronalazi inovativni način za nastavak provođenja regionalnog projekta „Inkubator za mlade“ koji ima za cilj osigurati održivu integraciju mladih na tržište rada i omogućiti lični i profesionalni razvoj mladih.

 

Prva izviđačka jedinica Skoplja - razmjena primjera dobre prakse tokom COVID-a19 (Makedonija)

 

Kako prepoznati SCOUT (izviđačku) izolaciju?

 

Nakon što su bili u izolaciji, izviđači su mnogo kreativniji, počeli su kopati stare slike područja koje su posjetili u zemlji i van nje, snimali videozapise o tome šta rade i što je inspiriralo i ostale izviđače. Mnogi su se željeli uključiti u nešto korisnije, dobrovoljno pomoći, ali rečeno im je da je najbolje što za sada mogu učiniti jeste sjediti kod kuće i svoje vrijeme provoditi korisno i kvalitetno.

 

Kako izolacija izazvana epidemijom coronavirusom utječe na njihove aktivnosti?

 

Kao i svakog proljeća, imali su mnogo planiranih aktivnosti, u regiji i van nje, planirali su odlazak u Crnu Goru da bi se sastali sa izviđačima iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, planirali su odlazak u Niš kako bi marširali za zdrav okoliš i mnoge druge aktivnosti širom zemlje, takmičenja, ali, nažalost, morali su ih sve otkazati - tj. promjeniti termin istih. Nostalgija se osjeća na društvenim mrežama.

 

Kako se nose sa situacijom izazvanom Coronavirusom?

 

Ne dolaze sa idejama, već žele da SVI slijede preporuke i da se što prije okonča cijela krizna situacija i napokon izađe van, da se popnu u planine gdje imaju šumsku kuću, postave šator pored jezera itd. Ono što rade drugi širom svijeta, oni rade isto. Na primjer, napravili su video s eksperimentom koji pokazuje zašto je važno održavati redovitu higijenu, a napravili su i najveći kolaž poruka i sl.

 

Pokretanje nove vještine za zaslužnu značku "Uradi sam"

 

Kao vođe mladih s preko 130 aktivnih članova morali su smisliti nešto kako bi zadržali ritam i duh koji imaju. Izviđanje je vrlo važno za sve članove, jer prakticiraju pozitivne vrijednosti u njegovanju, životnim vještinama, brinu se za pravilan fizički, društveni, karakterni razvoj djece i mladih te doprinose obrazovanju mladih kroz sistem vrijednosti utemeljen na izviđanju. Njihovo obećanje i zakoni pomažu im da izgrade bolji svijet u kojem su ljudi samozatajni kao pojedinci i imaju konstruktivnu ulogu u društvu.

 

Izviđački program zasnovan je na sticanju novih vještina, nakon što izviđač stekne vještinu, mora položiti "ispit" s unaprijed određenim pravilima i osvojiti amblem (zaslužnu značku) koji mora ušiti ​​na svoju izviđačku uniformu. Zato je njihov tim volontera smislio ovu novu vještinu u kojoj izviđači mogu nešto napraviti od kuće, pokazati to, predstaviti i osvojiti značku. Sve što trebaju učiniti je obući izviđačku uniformu i šal i snimiti video u kojem oni rade nešto korisno i, naravno, poslati ga. Tokom proteklog mjeseca sakupili su mnogo videa koji se mogu naći na njihovom YouTube kanalu.

 

30-dnevni izviđački online izazov za sve mlade ljude

 

U periodu kada su gotovo sve aktivnosti izviđača zaustavljene zbog novog Coronavirusa, Udruženje izviđača Makedonije predstavilo je 30-dnevni mrežni izazov namijenjen edukaciji i zadržavanju mladih ljudi aktivnim kod kuće tokom ovog perioda.

 

Tokom trideset dana izazova, svi izviđači, ali i druga djeca i mladi koji su željeli ispuniti svoje vrijeme, imali su priliku za edukaciju i zabavu kroz niz aktivnosti za nadogradnju svog znanja, za druženje na društvenim mrežama sa svojim vršnjacima i osvajati nagrade i priznanja. Neke od aktivnosti bile su: izrada improviziranog kampa kod kuće, kuhanje, učenje znakovnog jezika, izrada zaštitnih maski, učešće na času Zemlje 2020, itd. U prvih 5 dana, više od 1000 izviđača, djece i mladih učestvovalo je je u ovim aktivnostima.

 

Njihova poruka mladim ljudima

 

Njihova poruka mladim ljudima je da se počnu savjesnije i odgovornije ponašati prema svojim sugrađanima, a ne da ih dovode do visokog rizika sa svjoom željom da budu vani. Svi zajedno moramo biti solidarni, poštovati jedni druge i sarađivati.

 

Stories to Action - platforma za mlade i omladinski organizacije              

 

Stories to Action globalna je web stranica koja podržava platformu koja ima za cilj da se čuje glas mladih i pokrenu akcije kako bi se osiguralo njihovo seksualno i reproduktivno zdravlje i prava, čak i u situaciji izazvanom Covid(om)-19.

 

Istovremeno, Stories to Action dijeli autentične i dostupne resurse SRHR-a kako bi se osiguralo da svaka mlada osoba ima jednak pristup informacijama o SRHR-u i Covid(u)-19. Platforma također uključuje anketu za mlade kako bi isti podijelili svoja iskustva.

 

Više informacija na: https://storiestoaction.co/about/.

 

Evropski omladinski forum

 

Jaka mreža omladinskih organizacija Europskog foruma uvijek je radila na osnaživanju mladih ljudi izvan granica koji bi bili pokretači pozitivnih promjena. U sadašnjoj situaciji izazvanom Covid(om)-19 ova mreža je važnija nego ikad prije.

 

Učinak Covid(a)-19 nesumnjivo je negativno uticao na rad i aktivnosti omladinskih organizacija na globalnom nivou. Međutim, proteklih sedmica mladi širom Europe demonstrirali su da usprkos razdvajanju i mjerama socijalnog distanciranja još uvijek možemo pokazati solidarnost i biti jedinstveni.

 

Aktivnosti Evropskom omladinskog foruma uključuju pomaganje u promociji važnih poruka da se ostane sigurno, do podrške najugroženijima u društvu i mobiliziranja digitalnih zajednica kako bi se osiguralo prenošenje informacija.

 

Kampanjom #SeparatedbutUnited željeli su prikazati sve inicijative koje omladinske organizacije i mladi poduzimaju u Europi i šire.