Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Predstavljeni rezultati PISA istraživanja za BiH - Rezultati opomena i upozorenje na potrebu hitnog provođenja predloženih mjera

03.12.2019

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U Sarajevu su danas predstavljeni rezultati najvećeg svjetskog istraživanja u obrazovanju PISA za 2018.godinu,  koje se svake tri godine provodi na globalnom nivou. Bosna i Hercegovina je prvi put provela testiranje, a ostvareni rezultati lošiji su od rezultata u referentnim zemljama, među kojima su i zemlje regiona. Najbolje rezultate učenici iz BiH ostvarili su u matematici, a najlošije iz prirodnih nauka.

            Pomoćnik ministra civilnih poslova BiH za obrazovanje Adnan Husić rekao je da su  Bosni i Hercegovini do sada nedostajali relevantni pokazatelji o kvalitetu i efikasnosti obrazovanja i obuke, tačnije o tome šta to naši učenici razumiju, znaju i mogu primijeniti, te koliko su sposobni za život i rad u 21. vijeku.

            „Rezultati i preporuke jasan su pokazatelj trenutnog stanja u obrazovnom sistemu Bosne i Hercegovine i namijenjeni su svima koji su uključeni u proces obrazovanja i obuke u Bosni i Hercegovini. Oni trebaju poslužiti za donošenje, provođenje i praćenje strateških opredijeljenja iz oblasti obrazovanja i obuke svim obrazovnim i drugim vlastima i akterima uključenim, ne samo u procese obrazovanja i obuke, nego i ekonomskog razvoja i  socijalne kohezije. Dijagnoza je postavljena, s njom je i predložena terapija, a na nama je da je primjenimo“, rekao je Husić.

            Tokom predstavljanja rezultata konstatirano je da su neke države nakon što su dobile i realizirale preporuke iz prethodnog PISA istraživanja uspjele postići veliki rast uspjeha učenika već u sljedećem PISA istraživanju, te iskazano očekivanje da će Bosna i Hercegovina slijediti takva iskustva. Za to je važno kontinuirano učešće Bosne i Hercegovine u PISA i drugim međunarodnim studijama i istraživanjima.

            Inače, na testiranju čiji rezultati su predstavljeni, najbolje rezultate ostvarili su Kina, Singapur, Estonija, Kanada… BiH je na začelju u regiji i od ukupno 79 testiranih zemalja BiH je na 62. mjestu. BiH je zadovoljila sve međunarodne standarde za ovo ocjenjivanje i to je, prema ocjeni PISA-e, dobar znak.

 Izvještaj možete pogledati ovdje