Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Poziv za prijave 2021- UNESCO mreža kreativnih gradova

23.03.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

UNESCO-ova mreža kreativnih gradova (UCCN) koja je formirana 2004. godine njeguje međunarodnu saradnju širom gradova svijeta koji ulažu u kulturu i kreativnost kao akceleratore održivog razvoja. Kroz sedam kreativnih polja- Zanati i narodna umjetnost, Dizajn, Film, Gastronomija, Književnost, Medijska umjetnost i Muzika - gradovi u Mreži su inovativni i strateški sa velikim opsegom inicijativa koje imaju pozitivne ekonomske, društvene, kulturne i ekološke utjecaje.

Zajedno sa svojih 246 gradova članova Mreže iz preko 80 zemalja, UCCN ima za cilj ispuniti osposobljavajuću i transformirajuću snagu kulture i kreativnosti u izgradnji gradova koji su otporni, održivi i otporni na ono što budućnost donosi, podržavajući na taj način provedbu UN-ove Agende za održivi razvoj do 2030. godine, na lokalnоj razini.

Poziv za prijave otvoren je za gradove iz svih država članica UNESCO-a kao i pridruženih članova, a kroz svoj specifični Okvir saradnje UNESCO nastavlja jačati geografsku zastupljenost Mreže. Pozivaju se zainteresovani gradovi da putem službenog standardnog Obrasca do 30. juna 2021. godine (ponoć po srednjoevropskom vremenu) podnesu prijave. Prijave pristigle nakon isteka roka, nepotpune i / ili prenesene u drugom formatu neće se razmatrati.

Kao dio Poziva za prijavu za 2021. godinu, niz tutorijala koji ilustriraju ključne elemente koji se odnose na UCCN i Poziv za prijave također su dostupni, za podršku gradovima kandidatima u pripremi njihovih prijavnih dosjea.

Link na prevedenu vijest: https://en.unesco.org/news/2021-call-applications-unesco-creative-cities-network-now-open

Link za prijavu: https://en.unesco.org/creative-cities/content/call-applications