Grb BiH

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Vijesti

 

СВЕ ВИЈЕСТИ


СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

Потписан Меморандум о разумијевању о сарадњи у области здравства и медицинских наука између Националне комисије за здравство Народне Републике Кине и Министарства цивилних послова Босне и Херцеговине

02.04.2020

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

Министарка цивилних послова Босне и Херцеговине Анкица Гудељевић и амбасадор Народне Републике Кине у Босни и Херцеговини Ји Пинг, потписали су данас у Сарајеву Меморандум о разумијевању о сарадњи у области здравства и медицинских наука између Националне комисије за здравство Народне Републике Кине и Министарства цивилних послова Босне и Херцеговине.

            Меморандум омогућава унапређење сарадње између двије земље у области здравства и медицинских наука, што ће допринијети побољшању билатералних односа између двије земље.

Меморандум о разумијевању о сарадњи у области здравства и медицинских наука између Националне комисије за здравство Народне Републике Кине и Министарства цивилних послова Босне и Херцеговине, је потписан с циљем унапређења сарадње између наших земаља у области здравства и медицинских наука, што ће допринијети побољшању билатералних односа између двије земље и здравља њихових народа.

Споразумне стране ће подстицати сарадњу у области здравства и медицинских наука на принципу једнакости, реципроцитета и обостране користи.

Имајући у виду тренутак у којем је потписан овај меморандум треба нагласити значај који данас има за БиХ. Прије свега ће  помоћи у превенцији  и контроли преносивих и непреносивих болести. Подстаћи медицинско образовање и научна истраживања, али  и омогућити размјену специјалиста у области здравства што је веома значајно за Босну и Херцеговину јер се у овим тренуцима суочавамо и са проблемом недостатка специјализованих љекара.

 Сарадња је могућа и у другим областима здравства за које стране потписнице покажу заједнички интерес, а одвијаће се путем размјене информација, размјене делегација и специјалиста из области здравства, подстицања учествовања специјалиста на конференцијама и научним скуповима

            Министарка цивилних послова БиХ Анкица Гудељевић посебно је истакла захвалност амбасадору Народне Републике Кине јер је препознао тренутак и подржао иницијативу да се Меморандум потпише у времену пандемије COVID-19, те изразила очекивање да ће здравствене власти Босне и Херцеговине и сво њено грађанство имати значајну корист од Меморандумом договорене сарадње.