Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Potpisan „Dvogodišnji sporazum o saradnji između Bosne i Hercegovine i Regionalne kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu 2020/2021“

04.05.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Nakon sastanka regionalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije, Hansa Klugea sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, ministricom civilnih poslova, Ankicom Gudeljević, entitetskim premijerima i entitetskim ministrima zdravstva, ministrica Gudeljević održala je odvojeni sastanak sa gospodinom Klugeom.

Na početku sastanka potpisan je  „Dvogodišnji sporazum o saradnji između Bosne i Hercegovine i Regionalne kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu 2020/2021“

 

Tokom sastanka Kluge i Gudeljević su razgovarali o dosadašnjoj saradnji kao i narednim koracima  kao što su kreiranje „pametnih kartica“, kreiranje baze podataka o broju vakcinisanih i konačno o izvještavanju prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji o broju vakcinisanih.

 

Kluge je zahvalio ministrici Gudeljević na prijemu i istakao radost „zbog izuzetno dobre komunikacije i veoma uspješno obavljenog posla tokom cijele pandemije“ koje je Ministarstvo civilnih poslova uradilo u proteklom periodu.

Dodao je da je „Ministarstvo učinilo sve što je bilo u njegovoj nadležnosti“ te podijelio zajedničku intenciju sa ministricom Gudeljević: „učiniti najbolje za ljude“.

Ministrica Gudeljević je najavila tri stuba daljih aktivnosti: posjete entitetskim ministarstvima zdravstva i zavodima javnog zdravlja, aktivnosti u vezi sa „pametnim karticama“ i početak aktivnosti u vezi sa mentalnim zdravljem stanovnika BiH s obzirom na posljedice pandemije Covid -19.

Izrazila je zahvalnost za svu dosadašnju podršku Svjetske zdravstvene organizacije uz uvjerenje da će dalja saradnja biti samo još čvršća i jača.

Na kraju sastanka Kluge je izrazio nadu da će BiH biti šampion kada je riječ o Mapi puta za 2021. -2025. godinu.