Grb BiH

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Vijesti

 

СВЕ ВИЈЕСТИ


СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

Посљедње студије ЕУ о улози науке у пост-COVID сценарију развоја друштва

10.09.2020

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

Генерални директорат за истраживање и иновације Европске комисије је објавио 5 Радних докумената о истраживању и иновацијама који анализирају I) улогу истраживања ка одрживом развоју у Европској унији, II) макроекономске моделе за истраживање и иновациону политику, III) прописе и дифузију технологије у Европи: улога индустријске динамике, IV) мапирање веза науке и технологије 21. вијека и V) дигитализацију и њен утицај на иновације.

 

Ове студије су доступне на енглеском језику на линковима:

 1. Framing R&I for transformative change towards sustainable development in the European Union.

  Студија расправља о томе како политика истраживања и иновација у пост-COVID сценарију може искористити трансформативне промјене ка одрживом развоју; аутори Марио Бигери и Андреа Феранини (Универзитет у Фиренци).

 

2. Macroeconomic Models for Research and Innovation Policy: The Present and the Future

  Студија представља преглед платформи за моделирање које користи Европска комисија за процјену утјецаја политика истраживања, развоја и иновација; аутори Кристиана Бенедети Фасил (JRC), Роберто Мартино (DG R&I), Јулиен Равет (DG R&I) и Мигуел Санцхез-Мартинез (JRC).

 3. Regulations and technology diffusion in Europe: the role of Industry dynamics

 Рад анализира однос између регулаторног оквира на тржишту рада, робе и капитала и дифузије иновација; Сара Аморосо (JRC) и Роберто Мартино (DG R&I)

 4. Mapping 21st century Science/Technology linkages: has science become more important in recent technological development?

 Ова емпиријска студија бави се питањем: постаје ли наука све важнија у недавном развоју нових технологија? Роберт Тијсен (Универзитет Лаиден).

 5. Digitalisation and Its Impact on Innovation

 Студија открива сложене везе између иновација и концентрације на тржишту и промовисања иновација на модерним дигиталним тржиштима; Ариел Езрацки (Универзитет у Оxфорду) и Морис Е. Стаке (Универзитет у Тенесију).