Grb BiH

BOSNIA AND HERZEGOVINA

Vijesti

 

ALL NEWS


SECTORS

CATEGORIES

Posljednje studije EU o ulozi nauke u post-COVID scenariju razvoja društva

10/09/2020

Send documents on email

Email sender (*):
Email recipient (*):
Comment:

Generalni direktorat za istraživanje i inovacije Evropske komisije je objavio 5Radnih dokumenata o istraživanju i inovacijama koji analiziraju I) ulogu istraživanja ka održivom razvoju u Evropskoj uniji, II) makroekonomske modele za istraživanje i inovacionu politiku, III) propise i difuziju tehnologije u Evropi: uloga industrijske dinamike, IV) mapiranje veza nauke i tehnologije 21. vijeka i V) digitalizaciju i njen uticaj na inovacije.

 

Ove studije su dostupne na engleskom jeziku na linkovima:

 

  1. Framing R&I for transformative change towards sustainable development in the European Union.

-          Studija raspravlja o tome kako politika istraživanja i inovacija u post-COVID scenariju može iskoristiti transformativne promjene ka održivom razvoju; autori Mario Biggeri i Andrea Ferrannini (Univerzitet u Firenci).

 

  1. Macroeconomic Models for Research and Innovation Policy: The Present and the Future.

-          Studija predstavlja pregled platformi za modeliranje koje koristi Evropska komisija za procjenu utjecaja politika istraživanja, razvoja i inovacija; autori Cristiana Benedetti Fasil (JRC), Roberto Martino (DG R&I), Julien Ravet (DG R&I) i Miguel Sanchez-Martinez (JRC).

 

  1. Regulations and technology diffusion in Europe: the role of Industry dynamics.

-          Rad analizira odnos između regulatornog okvira na tržištu rada, robe i kapitala i difuzije inovacija; Sara Amoroso (JRC) i Roberto Martino (DG R&I).

 

  1. Mapping 21st century Science/Technology linkages: has science become more important in recent technological development?

-          Ova empirijska studija bavi se pitanjem: postaje li nauka sve važnija u nedavnom razvoju novih tehnologija? Robert Tijssen (Univerzitet Leiden).

 

  1. Digitalisation and Its Impact on Innovation.

-          Studija otkriva složene veze između inovacija i koncentracije na tržištu i promicanja inovacija na modernim digitalnim tržištima; Ariel Ezrachi (Univerzitet u Oxfordu) i Maurice E. Stucke (Univerzitet u Tennesseeju).