Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Počinje obuka pripadnika Granične policije na području Hercegovačko-neretvanskog kantona o korištenju zaštitne opreme

03.04.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Danas je u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH počela prva obuka za zaposlene u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, a za granične prijalaze Neum, Doljani i Trebinje.

Cijeneći aktuelnu epidemiološku situaciju u svijetu i Bosni i Hercegovini, te uzimajući u obzir činjenicu da se situacija svakodnevno mijenja s obzirom na širenje korona virusa COVID-19, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije, omogućilo je organiziranje serije radionica za potrebe edukacije zaposlenika Granične policije Bosne i Hercegovine, na kojima će učestvovati policijski službenici sa većih graničnih prijelaza, a koji će nakon provedene obuke svoja znanja prenijeti kolegama.

„Granični prijelazi su važne ulazne tačke na kojima se s posebnom pažnjom provode aktivnosti granične kontrole i nadzora državne granice, u skladu sa najvišim evropskim standardima. Granična policija Bosne i Hercegovine je važna agencija na državnom nivou sa primarnim zadatkom obavljanja policijskih poslova u vezi s nadzorom i  kontrolom prelaska  granice BiH“, rekla je tokom sastanka ministrica Gudeljević.

Tokom obuke granični policajci dobit će informacije o tome kako i koju zaštitnu opremu koristiti tokom obavljanja radnih zadataka, kako pravilno odložiti korištenu zaštitnu opremu, te druge korisne informacije u vezi s zaštitom njihovog zdravlja. Značajno je naglasiti da će obuka biti provedena od strane zdravstvenih radnika iz Bosne i Hercegovine i iste će biti provedene i  na još nekoliko ključnih lokacija na sjeveru Bosne i Hercegovine.

Obuku će proći i zdravstveni radnici iz primarnih centara u općinama pred kojima su trenutno stavljeni najveći zahtjevi na terenu.

Serija radionica, koje organizira Ministarstvo civilnih poslova BiH, biće započeta u sjedištu Hercegovačko-neretvanskog kantona, koji je u ovom trenutku jedan od većih žarišta u Federaciji Bosne i Hercegovine i sa više identificiranih izvorišta zaraze.