Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Počela implementacija Zajedničke akcije „INFORMACIJE ZA AKCIJU“

09.03.2018

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U Luksemburgu je  održan početni sastanak Zajedničke akcije o zdravstvenim informacijama (Joint Action on Health Information –InfAct) na kojem je učestvovalo više od 50 učesnika iz 25 zemalja.

InfAct okuplja 40 partnerskih institucija iz 28 evropskih zemalja, a implementacija projektnih aktivnosti trajaće 36 mjeseci. Vizija InfAct-a je da unaprijedi korištenje zdravstvenih informacija i ekspertize za zdraviju Evropu. Aktivnosti se fokusiraju na izgradnju kapaciteta, alate zdravstvenih informacija i političku podršku za održivu infrastrukturu sistema zdravstvenih informacija.

U okviru InfAct-a implementiraće se deset radnih paketa, od toga šest tematskih: WP5 – Status zdravstvenih informacionih sistema u zemljama članicama i regijama, WP6 – Jačanje kapaciteta zdravstvenih informacija zemalja članica EU, WP7 – Dokaz koncepta održive strukture zdravstvenih informacija, WP8 – Alati i metode za podršku zdravstvenim informacijama, WP9 – Inovacije u zdravstvenim informacijama za razvoj javnozdravstvenih politika i  WP10 – Procjena i pilotiranje interoperabilnosti za javnozdravstvene politike.

InfAct se nadovezuje na neke aktivnosti koje su provođene u drugim projektima o zdravstvenim informacijama, kao što je projekat „BRIDGE Health“.

Više informacija o InfAct dostupno je na https://www.inf-act.eu/ .