Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Plan o smjernicama politika tržišta rada i aktivnim mjerama zapošljavanja u Bosni i Hercegovini za 2020. godinu

21.12.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Na prijedlog Ministarstva civilnih poslova Bosne iHercegovine, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na 18. sjednici, održanoj 22. oktobra 2020.godine, donijelo je Odluku o usvajanju Plana o smjernicama politika tržišta rada i aktivnim mjerama zapošljavanja u Bosni i Hercegovini za 2020. godinu.

Plan o smjernicama politika tržišta rada i aktivnim mjerama zapošljavanja u Bosni i Hercegovini priprema se u cilju osiguranja odgovarajuće materijalne i socijalne sigurnosti nezaposlenih osoba, te provođenja utvrđenih politika zapošljavanja radi povećanja efikasnosti tržišta rada, što uključuje kreiranje i realizaciju programa i mjera aktivne politike zapošljavanja.

 

U 2020. godini planirane su aktivnosti koje su usmjerene na jačanje posredničke uloge zavoda i službi za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini, nastavak provođenja reformi tržišta rada kao i povećanje efikasnosti tržišta rada, što podrazumijeva fokusiranje na mjere aktivne politike i usluge koje su usmjerene na skraćivanje perioda nezaposlenosti, te kontinuirano podizanje konkurentnosti i zapošljavanja osoba sa evidencije nezaposlenih. Akcenat se stavlja i na razvoj ljudskih potencijala i administrativnih kapaciteta u kreiranju i davanju novih usluga, kao i ostvarivanje vodeće pozicije zavoda i službi za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini, na tržištu rada, uspostavljanjem partnerskih odnosa i jačanjem utjecaja na provođenje politika zapošljavanja.

 

Ono što je važno istaći je da će se uporedo sa ovim aktivnostima nastaviti realizacija već započetih reformskih zadataka u okviru institucionalnog jačanja zavoda i službi zapošljavanja u Bosni i Hercegovini, upravo kako bi se stvorili preduslovi za uspješnu realizaciju aktivnih mjera. U okviru toga posebna pažnja posvetiće se savjetodavnom procesu i radu sa nezaposlenim osobama.