Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Pandemija COVID-19 zauvijek je promijenila obrazovanje. Evo kako!

25.05.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

COVID-19 je zatvorio škole širom svijeta. U svijetu je više od 1,2 milijarde djece izvan učionice.
Kao rezultat toga, obrazovanje se drastično promijenilo, s karakterističnim porastom e-učenja, pri čemu se nastava izvodi na daljinu i na digitalnim platformama.

 

Istraživanja pokazuju da online učenje povećava zadržavanje informacija i oduzima manje vremena, što znači da bi promjene koje je uzrokovao koronavirus ovdje mogle i ostati.

 

Ovim naglim izlaskom iz učionica u mnogim dijelovima svijeta, neki se pitaju hoće li usvajanje internetskog učenja održati i tokom post-pandemije i kako će takav pomak uticati na svjetsko tržište obrazovanja.

Još i prije COVID-19 došlo je do velikog rasta i usvajanja u obrazovnoj tehnologiji, pri čemu su globalna ulaganja u tehnološki razvoj u 2019. dosegla 18,66 milijardi američkih dolara, a predviđa se da bi cjelokupno tržište online obrazovanja do 2025. godine dostiglo 350 milijardi dolara.

 

Usljed COVID 19 došlo je do značajnog porasta upotrebe jezičnih aplikacija, virtualnog podučavanja, alata za video konferencije ili softvera za internetsko učenje.

 

Članak dostupan na: https://www.weforum.org/agenda/2020/04/coronavirus-education-global-covid19-online-digital-learning/