Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Otac Damira Džumhura posjetio Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine

06.07.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Otac najuspješnijeg tenisera u BiH, Damira Džumhura danas je razgovarao s ministricom Gudeljević o temama koje se odnose na status Damira Džumhura u BiH, tretmanu institucija države glede njegovog proglašenja vrhunskim sportašem, potpori države za sudjelovanje na turnirima i drugim bitnim temama koje se odnose na rad ovog sportiste. Nažalost, 2017. godine Džumhurova prijava za status vrhunskog sportiste je odbijena zato što je „zahtjev neuredan“. Imajući u vidu ovu činjenicu ministrica Gudeljević je željela pokrenuti razgovor o ovoj temi cijeneći da formalni propust ne bi smio stajati na putu sportisti koji godišnje trideset sedmica igra mečeve prezentirajući tako tokom cijele godine Bosnu i Hercegovinu kao njen najbolji promotor. Već sama činjenica da se vrhunski sportisti moraju prijaviti na konkurs umjesto da se po automatizmu prethodnih uspjeha njihov izbor stavlja u proceduru je nedopustiva.

Ujedno, treba naglasiti da je Džumhur prvi sportista koji je 2010. godine Bosni i Hercegovini donio zlato sa Olimpijade u Singapuru te da je u tom periodu bio treći junior teniser na svijetu.

Ministrica Gudeljević je naglasila da će sve što je u ingerenciji Ministarstva preduzeti kako bi nepravda prema Džumhuru bila ispravljena i kako bi se u proceduru vratio njegov izbor za vrhunskog sportistu BiH.

Istakla je da je sport veoma značajan za jednu državu, da su sportaši njeni najbolji promotori, a sportaši koji osvajaju medalje moraju biti prioritet i imati zasluženo mjesto u društvu.

Na pitanje kakav je osjećaj biti otac i učitelj svjetski poznatom teniseru, Džumhurov otac je jednostavno rekao: „Naježim se“.