Grb BiH

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Vijesti

 

СВЕ ВИЈЕСТИ


СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

Османовић-Хартман: Обезбиједити услове за студирање младих из БиХ у Аустрији

31.10.2019

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

 

            Министар цивилних послова Босне и Херцеговине Адил Османовић примио је амбасадорку Републике Аустрије у БиХ Улрике Хартман с којом је разговарао о актуелним политичким питањима у БиХ и о могућностима за унапређење сарадње између Републике Аустрије и БиХ у областима у којима дјелује Министарство цивилних послова.

            У разговору је констатовано да Босна и Херцеговина и Република Аустрија традиционално имају добру сарадњу у области образовања.

            “До недавно је био у примјени Стогодишњи споразум о сарадњи, па је велики број студената из Босне и Херцеговине који студирају или су студирали на универзитетима у Републици Аустрији под истим условима као аустријски држављани. Изузетно нам је значајно да сарадњу наставимо у интересу наших студената”, рекао је министар Османовић. Иницирао је потписивање уговора о сарадњи у области младих између двије земље, чиме би се омогућиле студијске посјете, истраживања, израда прописа и повезивања омладинских организација двију земаља.

            Министар Османовић посебно је истакао проблем одласка младих из Босне и Херцеговине као и чињеницу да је БиХ дијаспора у Аустрији изузетно бројна.

            “Посебан проблем је што се велики број наших људи када стекне право на аустријско држављанство, одриче држављанства БиХ, чиме губимо значајан дио младе и образоване популације”, нагласио је Османовић.

            Амбасадорка Републике Аустрије Улрике Хартман изнијела је став да се ово питање може ријешити чланством Босне и Херцеговине у Европској унији, те изразила пуну подршку Аустрије процесу придруживања.

            Министар Адил Османовић и амбасадорка Хартман усагласили су се да је сарадња БиХ и Аустрије у области културе на високом нивоу, те да је потребно радити на успостављању и покретању процедуре о изради Нацрта Протокола о сарадњи у области спорта између Министарства цивилних послова БиХ и надлежног министарства за спорт Републике Аустриј