Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Osmanović-Hartmann: Osigurati uvjete za studiranje mladih iz BiH u Austriji

31.10.2019

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović primio je veleposlanicu Republike Austrije u BiH Ulrike Hartmann s kojom je razgovarao o aktualnim političkim pitanjima u BiH i o mogućnostima za unapređenje suradnje između Republike Austrije i BiH u područjima u kojima djeluje Ministarstvo civilnih poslova.

            U razgovoru je konstatirano da Bosna i Hercegovina i Republika Austrija tradicionalno imaju dobru suradnju u području obrazovanja.

            “Do nedavno je bio u primjeni Stogodišnji sporazum o suradnji, pa je veliki broj studenata iz Bosne i Hercegovine koji studiraju ili su studirali na sveučilištima u Republici Austriji pod istim uvjetima kao austrijski državljani. Izuzetno nam je značajno da suradnju nastavimo u interesu naših studenata”, rekao je ministar Osmanović. Inicirao je potpisivanje ugovora o suradnji u području mladih između dvije zemlje, čime bi se omogućile studijski posjeti, istraživanja, izrada propisa i povezivanja omladinskih organizacija dviju zemalja.

            Ministar Osmanović posebice je istaknuo problem odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine kao i činjenicu da je BiH dijaspora u Austriji izuzetno brojna.

            “Poseban problem je što se veliki broj naših ljudi kada stekne pravo na austrijsko državljanstvo, odriče državljanstva BiH, čime gubimo značajan dio mlade i obrazovane populacije”, naglasio je Osmanović.

            Veleposlanica Republike Austrije Ulrike Hartmann iznijela je stav da se ovo pitanje može riješiti članstvom Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji, te izrazila potporu Austrije procesu pridruživanja.

            Ministar Adil Osmanović i veleposlanica Hartmann usuglasili su se da je suradnja BiH i Austrije u području kulture na visokoj razini, te da je potrebno raditi na uspostavi i pokretanju procedure o izradi Nacrta Protokola o suradnji u području sporta između Ministarstva civilnih poslova BiH i nadležnog ministarstva za sport Republike Austrije.