Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Osmanović- Atayeva: Populacijski fond Ujedinjenih nacija u BiH promovira prava svih na jednake mogućnosti

09.09.2019

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Predstavnica populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) u Bosni i Hercegovini Aynabat Atayeva informiрала je tokom sastanka u Sarajevu ministra civilnih poslova BiH Adila Osmanovića o aktivnostima koju ta organizacija Ujedinjenih nacija planira u regionu, s posebnim osvrtom na stanje u Bosni i Hercegovini.

                Atayeva je izrazila zabrinutost zbog podataka i predviđanja prema kojima se Bosna i Hercegovina suočava sa zabrinjavajuće malim natalitetom, starenjem stanovništva, te velikim brojem mladih i obrazovanih ljudi koji napuštaju zemlju. Sve ovo, smatra Atayeva, može biti problem za ekonomiju Bosne i Hercegovine ukoliko se ne preduzmu mjere prevencije.

                Ministar Osmanović naglasio je da je svjestan problema s kojim se naše društvo suočava, ali i da su migracije stanovništva trend savremenog svijeta.

                Na sastanku je najavljeno da će u oktobru u Sarajevu biti održana međunarodna konferencija na kojoj će  brojni eksperti govoriti o ovim temama i iznijeti primjere država koje su našle uspješna rješenja za demografske probleme.

                Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) promovira prava svih žena, muškaraca i djece da uživaju u zdravom životu i jednakim mogućnostima. UNFPA pruža podršku zemljama u korištenju demografskih podataka u svrhu kreiranja politika i programa smanjenja siromaštva, te kako bi se osiguralo da je svaka trudnoća željena, da je svako rođenje djeteta sigurno, da je svaka mlada osoba nezaražena HIV/AIDS-om, i da se svaka djevojka i žena tretira s dostojanstvom i poštovanjem.
UNFPA u Bosni i Hercegovini se fokusira na tri strateška ishoda: Seksualno i reproduktivno zdravlje (SRZ), ravnopravnost spolova, te provođenje strategije za populaciju i razvoj sa mladima kao prioritetom.