Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Online seminar „Kada dječiji brak postaje trgovina ljudima“

04.12.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U organizaciji Misije OSCE – a u Bosni i Hercegovini krajem decembra održan je online seminar pod nazivom „Kada dječiji brak postaje trgovina ljudima“. Na seminaru je učestvovalo preko stotinu predstavnika različitih institucija sa nivoa BiH, kao i predstavnika nevladinih organizacija, koje su direktno ili indirektno uključene u ovu problematiku.

 

U okviru Panela I i II bilo je govora o prisilnom dječijem braku koji kao takav postaje trgovina ljudima, o ulogama koje trebaju igrati relevantni akteri, kao i o najdjelotvornijim metodama zaštite - kako djece, tako i žrtava seksualnog nasilja i trgovine ljudima - uzimajući u obzir naš domaći, kao i međunarodni pravni okvir itd.

 

U toku panela I, između ostalog, ukazano je na problem neharmonizovanog zakonodavnog okvira u BiH u ovoj oblasti, važnost ispravne identifikacije, kao i na važnost rada na prevenciji. Istraživanje Vijeća Evrope realizovano tokom ove godine pod nazivom "Fenomen trgovine djecom u BiH", koje će uskoro biti dostupno i podijeljeno i sa učesnicima seminara, govori o tome.

 

Predstavnica Centra za romske inicijative iz Crne Gore, govorila je o izazovima za identifikovanje žrtava ranih prisilnih brakova, a s učesnicima je podijelila i studiju slučaja „Jednak pristup prema Romkinjama i Egipćankama u primjeni javnih politika“, iz oktobra 2020. godine, a koja zapravo govori o nedostatku senzibilizacije odgovornih lica za djevojčice koje kroz prinudni brak postaju žrtve trgovine ljudima.

 

U toku panela II bilo je riječi o narednim koracima koje je potrebno preduzeti kako bi se osigurala zaštita žrtava ranih prisilnih brakova pred domaćim i međunarodnim tijelima, gdje je predstavnica Victim Support Europe iz Brisela (Evropska mreža organizacija koje se bave podrškom žrtvama) naglasila potrebu stvaranja sistema koji će biti podrška žrtvama. Također, ona je istakla da podrška žrtvama nije projekat, nego trajna društvena usluga, koja se pruža i u otežanim uslovima kao što je i sama pandemija COVID – 19.