Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održana Subregionalna radionica posvećena prezentaciji Mape puta za zemlje Zapadnog Balkana za period 2021-2025

07.06.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Danas je, u elektroničkom formatu, organizovana Subregionalna radionica posvećena prezentaciji Mape puta za zemlje Zapadnog Balkana za period 2021-2025.,  koja je bila prilika da se identifikuju zajednički prioriteti i mogućunosti za zajedničko djelovanje.

Za Bosnu i Hercegovinu je značajno da se Mapa puta za zdravlje u zemljama Zapadnog Balkana zasniva na Evropskom programu rada 2020-2025. „Ujedinjena akcija za bolje zdravlje“ u okviru kojih su definisani prioriteti koji ujedno predstavljaju prioritete Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i zdravstvenih vlasti Bosne i Hercegovine a odnose se na: napredak u obezbjeđivanju univerzalne pokrivenosti zdravstvenom zaštitom, zaštiti zdravlja u vandrednim situacijama, te promociji zdravlja i blagostanja.

Obraćajući se u ime ministrice civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankice Gudeljević, sekretarka Ministarstva Biljana Čamur Veselinović naglasila je da je Bosna i Hercegovina, u Okviru za saradnju Ujedinjenih Nacija za ostvarivanje ciljeva održivog razvoja 2021-2025 (United Nations Sustainable Development Cooperation Framework 2021-2025 -UNSDCF), prepoznala kvalitetno, dostupno i inkluzivno obrazovanje, zdravstvenu i socijalnu zaštitu kao strateške prioritete.

Imajući u vidu ustavne nadležnosti u području zdravstva, istaknula je da reforme zdravstvenog sustava trebaju biti usmjerene ka poboljšanju financijskog upravljanja i osiguranja financijske održivosti zdravstvenih sustava u Bosni i Hercegovini. U reformama je potrebno iskoristiti prednosti dobro razvijene primarne zdravstvene zaštite orijentisane na zajednicu i implementiran model porodične medicine.

Iskustva tokom pandemije KOVID 19 zaraznog oboljenja,  govore nam da opredijeljenost za dalje jačanje zdravstvenih kapaciteta mora biti visoko na listi prioriteta, a što će doprinijeti, kako očuvanju zdravlja i života bosanskohercegovačkih građana tako i, sprečavanju i borbi protiv prekograničnih i regionalnih prijetnji po zdravlje ljudi u budućnosti.

Konstatirano je da je potrebno je raditi na jačanju regionalne i globalne saradnje u oblasti zdravstva, jer je ova vanredna javnozdravstvena situacija pokazala da postoji potreba za razmjenom informacija, dobrih praksi i iskustava ne samo unutar države, već i između država u provođenju svakodnevnih aktivnosti u odgovoru.