Grb BiH

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Vijesti

 

СВЕ ВИЈЕСТИ


СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

Одржана сједница Конференције министара за област здравства у Босни и Херцеговини о активностима везаним уз појаву новог коронавируса 2019- nCoV

04.02.2020

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

У Сарајеву је данас одржана сједница Конференције министара за област здравства у Босни и Херцеговини којој су присуствовали министарка цивилних послова Босне и Херцеговине Анкица Гудељевић, министар здравства у Влади Федерације Босне и Херцеговине Вјекослав Мандић, министар здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске Ален Шеранић, који је због спријечености доласка у раду учествовао телефонски, и шеф Одјељења за здравство и остале услуге у Влади Брчко дистрикта Босне и Херцеговине Акиф Пезеровић.

                У Босни и Херцеговини, за сада, нема потврђених случајева инфекције новим коронавирусом 2019-nCoV, а све мјере се проводе у складу са процјеном тренутне ситуације. На сједници је разматрана тренутна ситуација у вези сапојавом новог коронавируса 2019- nCoV и постигнут висок степен сагласности о до сада предузетим активностима и наставку дјеловања на спречавању ширења новог коронавируса у Босни и Херцеговини. Закључено је да ће здравствене власти наставити са провођењем препорука Свјетске здравствене организације и Европског центра за превенцију и контролу болести.

                Федерални министар здравства Вјекослав Мандић, министар здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске Ален Шеранић и шеф Одјељења у Влади Брчко дистрикта Акиф Пезеровић информисали су о активностима које су предузели, а о којима се јавност континуирано извјештава.

                Истакли су стални контакт свим надлежним институцијама и са Канцеларијом Свјетске здравствене организације у БиХ. Мјере које се проводе фокусиране су на рано откривање евентуалних сумњивих случајева с циљем спречавања настанка и ширења болести изазване новим коронавирусом. Свим здравственим установама упућене су препоруке за поступање с циљем спровођења адекватних мјера надзора над заразним болестима. На граничним пријелазима се у сарадњи са Граничном полицијом БиХ проводи циљани „улазни screening“ за путнике који долазе са подручја Кине у смислу да путници испуњавају упитник, те се подаци о уласцима достављају надлежним здравственим институцијама, а путницима дају препоруке.

                Састанку у Сарајеву присуствовао је директор Канцеларије Свјетске здравствене организације у БиХ Виктор Олсавсзки, који је подсјетио на став Свјетске здравствене организације да на темељу доступних информација, ограничење путовања или трговине није оправдано. „Здравствене власти у БиХ дијеле забринутост многих људи који се брину за властито здравље и здравље својих пријатеља и породице. Појава било којег новог патогена који код неких пацијената може изазвати тешку болест и смрт заиста је забрињавајуће и мора се схватити с највећом озбиљношћу. СЗО је похвалила Кину за мјере које је подузела и препоручује да настави са спровођењем мјера као што су обавјештавање становништва о развоју епидемије, мјерама превенције и заштите за становништво и мјерама које се предузимају на њеном заустављању“, став је Канцеларије СЗО У БиХ.

Неопходно је да се становништво придржава превентивних мјера као што су избјегавање блиског контакта са особама који имају акутну респираторну инфекцију; особе које долазе из Кине и које имају симптоме респираторне инфекције (повишена температура, кашаљ, отежано дисање) и до 14 дана од повратка, треба да се јаве у надлежну здравствену установу ради правовременог лијечења и спречавања ширења болести; особе који имају симптоме акутне респираторне инфекције требају приликом кашљања и кихања прекривати нос и уста једнократним марамицама те прати руке; често прање руку, посебно након директног контакта са болесним људима или њиховом околином.