Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održana Šesta ministarska konferencija Vijeća ministara kulture jugoistočne Europe u Rijeci

01.02.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević učestvovala je u Rijeci u radu  Šeste ministarske konferencije Vijeća ministara kulture jugoistočne Evrope – jačanje kulture za održivi razvoj.

                Obraćajući se učesnicima konferencije, ministrica Gudeljević naglasila je da je ideja o uspostavi CoMoCoSEE fonda za podršku regionalnoj suradnji u oblasti kulture, kulturnog naslijeđa i krajolika dobar put za intenziviranje svih oblika saradnje u regionu što će nas u konačnici učiniti vidljivijim i konkurentnijim na evropskoj i svjetskoj pozornici kulturnog turizma.

                „Kada govorimo o ekonomskim benefitima regionalne saradnje, ne bismo smjeli izgubiti iz vida i jednu drugu dimenziju koja je mnogo značajnija, a to je da svaki regionalni program i projekat saradnje doprinosi našem međusobnom približavanju, boljem upoznavanju, razmjeni iskustava, kulturnom uzdizanju, oplemenjivanju, razbijanju određenih barijera, otklanjanju predrasuda, odnosno promociji naše kulturne, jezičke, vjerske i svake druge raznolikosti, što smatram zaista posebnom komparativnom prednošću ove regije.  Ubjeđena sam da su ona društva koja uspiju pronaći modus koegzistencije svih oblika različitosti sretnija i naprednija društva“, istakla je ministrica Ankica Gudeljević.

                Konferenciji u Rijeci prisustvovali su ministri kulture i visoki dužnosnici država članica Vijeća ministara kulture jugoistočne Europe – jačanje kulture za održivi razvoj: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Moldavije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije i Turske te kao promatrači predstavnici Austrije, Italije, Evropske komisije i UNESCO-a.  Ministri su usvojili  Deklaraciju Šeste ministarske konferencije Savjeta ministara kulture jugoistočne Europe – jačanje kulture za održivi razvoj.

                                            Tokom boravka u Rijeci, ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine razgovarala je na bilateralnom sastanku sa ministricom kulture Republike Hrvatske Ninom Obuljen Koržinek. Naglašena je dobra dosadašnja suradnja dvije zemlje koja je rezultirala i uspješnim regionalnim projektima, poput upisa stećaka na UNESCO listu svjetske kulturne baštine. Iskazana je želja za nastavak zajedničkih projekata, razmjenu ideja i mobilnost umjetnika između dvije zemlje. Tješnjom saradnjom, ocjenjeno je tokom razgovora dvije ministrice,  brojni projekti mogli bi se realizirati brže i efikasnije.

                Ministrica Ankica Gudeljević prisustvovala je i svečanosti otvaranja Rijeka 2020 – Evropska prijestolnica kulture.