Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održana RYCO godišnja konferencija: „Bolji Region počinje s tobom“

28.12.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Danas je održano godišnje zasjedanje RYCO godišnji online susret.

U ime Ministarstva civilnih poslova BiH, na ovom prestižnom skupu učestvovao je šef kabineta, gospodin Davor Bošnjak.

Regionalni ured za saradnju mladih RYCO, osnovan je 2016 godine. Osnivanje je pokrenulo 6 vlada zapadnog Balkana s ciljem jačanja veza između mladih u ovom dijelu Evrope posebno sa aspekta eliminiranja podjela te stvaranja uvjeta za dijalog među mladima.

Otvaranje Ureda za regionalnu saradnju mladih je doprinijelo jačanju veza među mladima u ovom dijelu Evrope, doprinijelo je suradnji mladih ljudi koji su zasigurno sa svojom energijom i novim idejama uvelike doprinijeli društvu u cjelini.

Gospodin Bošnjak je u svom izlaganju naglasio: „Od svog osnivanja, RYCO je proveo 4 otvorena poziva te podržao preko stotinu projekata koji su stvorili pretpostavke za uvezivanje mladih, saradnju kao i putovanja te upoznavanje jedni drugih kroz formalnu i neformalnu saradnju. Mladi su kroz projekte učili o zemljama zapadnog Balkana, istraživali svoje susjedstvo kao i naglašavali ono dobro ali i izvlačili pouke iz ne baš tako dobrih pojedinosti.“

Svojim aktivnostima, RYCO je privukao preko 5 hiljada mladih koji su prošli kroz razne projekte pri čemu su kreirali više od 2 hiljade partnerstava u Regiji.

Dodao je na kraju i da: „Veseli činjenica da RYCO ostvaruje dobre rezultate, međutim to nas ne smije nikako uspavati već nam mora dati poticaj da zajedničkim naporima ojačamo saradnju te učinimo sve kako bismo stvorili bolju budućnost za mlade i društvo u cjelini.  Ministarstvo civilnih poslova će i dalje pružati podršku mladima kao i RYCO uredu u BiH čiji tim ostvaruje izvrsne rezultate ispunjavajući zadate ciljeve povezujući i pozivajući mlade na saradnju pri čemu se stvara bolje okruženje za sve.“