Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održana Prva video ministarska konferencija o mladima u BiH

15.05.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U organizaciji Ministarstva civilnih poslova BiH održana je Prva ministarska konferencija za mlade kojom je predsjedavala i koju je inicirala ministrica Ankica Gudeljević. Ministrica porodice, omladine i sporta RS Sonja Davidović, ministrica Federalnog ministarstva kulture i sporta Zora Dujmović, šef Odjela za stručne i administrativne poslove Brčko distrikta Srđan Blažić, kao i vijeća mladih iz RS, F BiH te Brčko distrikta su otvoreno razgovarali o  svim temama koje se odnose na mlade.

Imajući u vidu da je ovo prvo susretanje ministarstava koja se bave pitanjima mladih svi učesnici su izrazili iskrenu radost zbog inicijative koja je došla iz ministarstva civilnih poslova, a koja je imala za cilj upoznavanje, pokretanje dijaloga i razmjenjivanje iskustava iz oblasti. Ništa manje, čule se su riječi kojima se izražava spremnost za svaki oblik daljnje suradnje jer „samo zajednički uz uvažavanje“ možemo pomoći boljem statusu mladih u BiH.

Činjenica koja je dala poseban ton Konferenciji jeste snažna suradnja vijeća mladih iz RS, F BiH i Brčko distrikta koje povezuju zajednički projekti kao i stalna razmjena iskustava i znanja.

Posebnu pozornost, zajednički je stav svih učesnika, treba pokloniti sporazumima koje je BiH potpisala sa međunarodnim institucijama kao i članstvu mladih u različitim rukovodećim tijelima koja se bave pitanjima mladih sa posebnim akcentom na Upravni odbor Regionalnog ureda za mlade (RYCO) u kojem bi BiH čim prije morala imati svog člana.

Jednoglasan stav je da uz Ministarstvo civilnih poslova svi žele ubrzati proceduru formiranja Povjerenstva za mlade u BiH kako bi svi problemi koji tište ovu kategoriju mogli biti čim prije riješeni ili barem umanjeni.

Na kraju je dogovoreno da  ovakve sastanke treba i dalje održavati te je dogovoren nastavak u što skorijem periodu.