Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održana prva godišnja skupština Zajedničke akcije InfAct

14.03.2019

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

 

Belgijski institut za zdravlje Sciensiano, koordinator Zajedničke akcije InfAct, organizovao je prvu godišnju skupštinu Zajedničke akcije InfAct, 12. marta 2019. godine u Madridu, Španija.

Na skupštini je učestvovao i predstavnik iz sektora zdravstva u Bosni i Hercegovini.

Osnivanje Skupštine članova, koja će u svom sastavu imati predstavnike ministarstava zdravstva i istraživanja je zadatak predviđen u okviru Radnog paketa 4 – Integrisanje  u nacionalne politike i održivost.

Predstavljena je ideja infrastrukture koja bi trebala da poveže sve panevropske mreže koje se koriste za istraživanja, kao što će podržati i izgradnju novih mreža i tako okupiti sve eksperte iz područja zakonodavstva i istraživanja na jednoj web platformi. Usvojen je ToR, i prezentirane su ideje kroz praktične primjere.

Kroz saradnju u zemlji, InfAct pojednostavljuje aktivnosti informisanja o zdravlju širom Evrope. Zasniva se na održivoj i čvrstoj infrastrukturi o zdravstvenim informacijama EU i jača njene osnovne elemente na osnovu izgradnje kapaciteta, alata za informisanje o zdravlju i političke podrške.

Osim partnerskih institucija InfAct-a na skupštini su učestvovali i predstavnici Euro-Peristat-a, Instituta za zdravstvene studije iz Španije, Evropskog opservatorija o zdravstvenim sistemima i dr.

Pozitivna strana cijelog projekta jeste ideja da se uspostavi stabilna infrastruktura, koja  bi imala u sebi sve podatke vezane za zdravlje i kroz koju bi se unaprjeđivalo zdravlje populacije i zdravstvena njega unutar Evrope. Ovakav sistem bi omogućavao kreatorima politika, kao i onima koji se bave istraživanjem da imaju podatke na jednom mjestu i iste koriste.

Do kraja implementacije Zajedničke akcije InfAct planirano je održavanje još dvije skupštine - u oktobru 2019. i novembru 2020. godine.

Više informacija o InfAct dostupno je na https://www.inf-act.eu/