Grb BiH

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Vijesti

 

СВЕ ВИЈЕСТИ


СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

Одржана пета Министарстка конференција здравства

06.04.2020

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

Министарство цивилних послова БиХ је данас одржало пету  конференцију здравства на којој су учествовали Виктор Оласвсзкy , шеф Канцеларије Свјетске здравствене организације у БИХ; Ровнак Кхан, представница УНИЦЕФ-а у БИХ; Стелиана Недера,  шефица УНДП-а у БИХ; Ингрид Мекдоналд,  резидентна координаторица УН-а у БИХ; Акиф Пезеровић, шеф Одјела за здравство и остале услуге Брчко дистрикта БиХ; Ален Шеранић, министар Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске; Вјекослав Мандић, министар Федералног министарство здравства; Душан Којић  члан Координацијског тијела БиХ у име Министарства цивилних послова. Конференцијом је предсједавала Анкица Гудељевић, министарка  Министарства  цивилних послова БиХ.

Три су кључна аспекта тока Конференције: креирање приоритета у оквиру постојећих листа потреба за медицинском опремом,  делегирање контакт особа које ће бити задужене за расподјелу медицинске опреме и медицинских средстава и испорука тестова за БиХ. Како је улога Министарства цивилних послова координирајућа, тако ће Министарство у најкраћем року прикупити имена контакт особа из РС, ФБиХ и Брчко дистрикта како би цијели процес дистрибуције потрепштина био што бржи и у корист оних којима је потребан.

 

Имајући у виду да би медицинска опрема требала бити испоручена у најкраћем року, Министарство ће одмах тражити редефисирање постојећих листа које ће бити прилагођене  реалним потребама у овом моменту.  Као такве ће их доставити  у канцеларију  УНДП-а и Координационом тијелу за заштиту и спашавање БиХ. Треба имати у виду да је  у овом тренутку и тржиште за набавку опреме ограничено због глобалне потребе те  ће, стога, Министарство цивилних послова инсистирати на хитном припремању реалних и недвосмислено јасних листа.

 

Представници Свјетске здравствене организације, Канцеларије у БиХ током ове седмице ће здравственим властима БиХ доставити 10.000 тестова чија је набавка омогућена средствима Канцеларије СЗО у БиХ као и средствима глобалне канцеларије СЗО.  Тестови ће у једнаком омјеру бити достављени, како је закључено на конференцији у Федерацију БиХ и Републику Српску, а количина намијењена Дистрикту ће бити, према ријечима шефа Одјељења за здравство и друге услуге Акифа Пезеровића, прослијеђена у Тузлу с обзиром да се тестирања за становнике Дистрикта тамо одвијају.

Представници УНДП-а ће у периоду 15.04. до 25.4.2020. године примити прве количине респиратора и личне заштитне опреме на темељу чега је потребно извршити расподјелу. Дистрибуција ће бити извршена у складу са достављеним потребама са сва три претходно наведена нивоа. Веома важно је нагласити да ће бити јасно одијељена донирана од купљене опреме.

За сљедећу Конференцију министарства здравства у БиХ предложене теме ће се односити, између осталих, и на ментално здравље становника БиХ током COVID-19 епидемије у БиХ, а Министарство ће организовати прву сљедећу конференцију након завршетка постављених рокова са данашње како би се пратио ток реализације договорених активности и како би јавност у најкраћем року била упозната о резултатима.