Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održana online prezentacija smjernica i edukativnih materijala o sigurnosti djece na internetu

23.12.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U organizaciji Regulatorne agencija za komunikacije (RAK) i Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU) 17. 12. 2020. godine  održana je online prezentacija smjernica i edukativnih materijala o online sigurnosti djece ITU „Sigurnost djece online“, na platformi MS Teams.

U okviru prezentacije predstavljene su nove smjernice i edukativni materijali o sigurnosti djece online koje je izradila Međunarodna telekomunikacijska unija u junu ove godine i koje sadrže sveobuhvatan set preporuka za djecu, roditelje i edukatore, industriju i kreatore politika o tome kako doprinijeti razvoju sigurnog i osnaženog online okruženja za djecu i mlade. Navedeni materijali se sastoje od sljedećeg:

 

·       Smjernice za roditelje i edukatore o zaštiti djece online,

·       Smjernice za kreatore politika za zaštitu djece na internetu,

·       Smjernice za industriju za zaštitu djece online,

·       Slikovnica za djecu,

·       Radna knjiga za djecu,

·       Vodič za nastavnike,

·       Kampanja za društvene mreže za tinejdžere.

 

Kako su istakli iz Regulatorne agencije za komunikacije, posljednjih deset godina došlo je do ubrzanog razvoja digitalne tehnologije, što ima velike prednosti, ali i nedostake, od kojih je najveći pitanje sigurnosti djece na internetu. U vrijeme pandemije COVID -19, kada je potreba za digitalnom tehnologijom još više izražena u odnosu na raniji period, potrebno je posebnu pažnju posvetiti ovom pitanju. Također, situacija se dodatno usložnjava jer u Bosni i Hercegovini ne postoji zakonodavni ni regulatorni okvir koji eksplicitno uređuje oblast zaštite djece na internetu.

Na sastanku je istaknuto da će se u budućnosti putem mehanizma koregulacije, koji podrazumijeva stvaranje partnerstva s različitim institucijama po ovom pitanju, ta saradnja i formalizovati, a putem sklapanja sporazuma o saradnji. Iz Regulatorne agencije za komunikacije istakli su da u narednoj godini planiraju organizovati sastanke, na kojima će se tematski obrađivati dijelovi iz smjernica.

 

Navedeni materijali dostupni su na sljedećem linku:https://www.rak.ba/bs-Latn-BA/articles/3211