Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održana konferencija o projektu Majevica bez mina: Naglašena važnost deminiranja za sigurnost i razvoj

30.11.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

                Predstavnica Ministarstva civilnih poslova i članica Komisije za deminiranje BiH Mirna Pavlović prisustvovala je konferenciji koju su organizirali načelnici pet majevičkih općina – Čelića, Lopara, Sapne, Teočaka i Ugljevika, uz podršku Organizacije za sigurnost i suradnju u Evropi (OSCE).

                Na konferenciji je saopšteno da su do početka oktobra 2023. godine, postignuti značajni rezultati, a očekuje se da bi do kraja iduće godine svih pet lokalnih zajednica trebale u potpunosti biti oslobođene od mina. Time bi se stekao ključni preduvjet za razvoj, investicije i bolju perspektivu za ostanak mladih ljudi.

                Mirna Pavlović zahvalila je predstavnicima Savezne Republike Njemačke koji finansiraju projekt „Oslobađanje zagađenog zemljišta od mina i drugih eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata u Bosni i Hercegovini, područje Majevice 2022.-2024.“

                „Realizacijom ovog projekta i organizacijom današnje konferencije još jednom se naglašava važnost nastavka ulaganja u područje protivminskog djelovanja, kao jednog od ključnih preduvjeta za sigurnost građana i opći razvoj privrede i turizma“, rekla je Pavlović.

                Pohvalila je rukovodstvo općina uključenih u projekat "Majevica bez mina", ističući da se radi o dobrom primjeru međuentitetske i međuopćinske saradnje te izrazila nadu da će sličnih inicijativa biti i ubuduće. "Posebno želim zahvaliti organizacijama Norveška narodna pomoć i Mines Advisory Group, koje provode poslove deminiranja na ovom području", zaključila je Pavlović.

                Projekat "Oslobađanje zagađenog zemljišta od mina i drugih eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata u Bosni i Hercegovini, područje Majevice 2022.-2024." obuhvata 17 minski sumnjivih područja ukupne površine 27,88 km2, a vrijednost projekta je oko 9 miliona evra.

                Na konferenciji u Sarajevu Ministarstvu civilnih poslova uručena je zahvalnica, što je podstrek i priznanje da je Bosna i Hercegovina napravila vidljiv korak u smanjenju rizičnog područja i uklanjanju zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava.