Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održana godišnja analiza protivminskih akcija OS BiH za 2023. godinu

25.04.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Članica Komisije za deminiranje Bosne i Hercegovine Mirna Pavlović, uime Ministarstva civilnih poslova, prisustvovala je Godišnjoj analizi protivminskih akcija (PMA) za 2023.godinu, koja je u organizaciji Operativne komande Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, održana na lokalitetu Štrbački buk, općina Bihać.

Pavlović se obratila prisutnima ističući da je Bosna i Hercegovina u potpunosti ispoštovala Konvenciju o zabrani proizvodnje, upotrebe, skladištenja i transfera kasetne municije. Istakla je da Bosna i Hercegovina sa preko 830 km2 preostale minski sumnjive površine i dalje predstavlja jednu od najugroženijih zemalja u svijetu. 

Podsjetila je da bi, sukladno Konvenciji o zabrani protupješačkih mina,  Bosna i Hercegovina trebalo da bude očišćena od mina do 2027. godine. Međutim, prema praćenju dosadašnje dinamike realiziranja Strategije protuminskog djelovanja, sasvim je izvjesno da će doći do produženja navedenog roka.

Tokom 2023. godine deminirano je 2.841.760 m2, što predstavlja realizaciju plana od 80,19%. Ostvareni rezultati naglašavaju važnost kontinuiranog obučavanja deminera i obnavljanja potrebnih sredstava za deminiranje, uz značajnu pomoć partnerskih i prijateljskih država, kao i međunarodnih organizacija.