Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održan zajednički sastanak predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije sa ministrima zdravstva zemalja Zapadnog Balkana s ciljem približavanja zdravstvenih sistema zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije

13.03.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević, na poziv regionalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije Hansa Klugea, učestvovala je putem video linka zajedničkom sastanku ministara zdravstva zemalja Zapadnog Balkana. Na sastanku su učestvovali i ministri zdravlja zemalja Zapadnog Balkana: Albanije, Republike Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije. Tema je bila približavanja zdravstvenih sistema zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije.

Tokom obraćanja, ministrica je informirala učesnike konferencije da Ministarstvo civilnih poslova BiH, već dugo, u koordinaciji sa entitetskim ministarstvima zdravlja i Odjelom za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta, radi na unapređenju zdravstvenih sistema u BiH. U pogledu aktivnosti na poboljšanju zdravstvenog sistema veoma je važna podrška Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Regiju Evrope.

                „Zajedničkim aktivnostima Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za Bosnu i Hercegovinu i nadležnih institucija u BiH definiraju su prioritetne aktivnosti koje se provode kroz Dvogodišnji sporazum o saradnji između BiH i Regionalne kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu. Memorandum o razumijevanju između Ministarstva civilnih poslova BiH i Regionalne kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu kao osnovni dokument i sistemski mehanizam saradnje i djelovanja, omogućio je uspostavljanje sistema izvještavanja za cijelu BiH, redovnu komunikaciju, te učestvovanje Bosne i Hercegovine na sastancima upravljačkih i stručnih struktura Svjetske zdravstvene organizacije i njenih članica“, naglasila je ministrica Gudeljević.

Aktuelna situacija u vezi sa pandemijom korona virusa sve nas podsjećaja na važnost ostvarivanja univerzalne brige o sveopćoj zdravstvenoj zaštiti. Ministrica Gudeljević je svoje obraćanje završila riječima da su zdravstveni prioriteti definirani kroz program „Zajednička aktivnost za bolje zdravlje u Evropi“, a riječ je o sljedećim prioritetima: zdravstvena sigurnost, jačanje kapaciteta u oblasti međunarodnih zdravstvenih propisa, digitalizacija zdravstvenih sistema posebno u kontekstu zdravstvenog izvještavanja, te zdravstvenog aspekta zaštite životne sredine.

                Sastanku sa ministrima zdravlja/zdravstva zemalja Zapadnog Balkana na temu približavanja zdravstvenih sistema zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije, uz regionalnog direktora kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu Hansa Klugea i ministricu Ankicu Gudeljević, učestvovali su i ministri zdravlja zemalja Zapadnog Balkana: Albanije, Republike Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije.