Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održan sastanak platformi Zapadnog Balkana o obrazovanju i obuci, istraživanju i inovacijama

02.12.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U organizaciji Evropske komisije, a na poziv evropske komesarke za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade,  Mariye Gabriel, 02. 12. 2020. godine je održan online sastanak platformi Zapadnog Balkana o obrazovanju i obuci, istraživanju i inovacijama.

Sastanak platformi je bio fokusiran na razvoj Agende Zapadnog Balkana o inovacijama, istraživanju, obrazovanju, kulturi, mladima i sportu, kao dugoročnoj strategiji Evropske komisije za saradnju unutar regije koji bi dao doprinos ekonomskom i društvenom razvoju zemalja Zapadnog Balkana.

U Agendi su prioritizirane aktivnosti u tri ključne oblasti i to: politička, regionalna i tematska za sva navedena područja djelovanja.

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Ankica Gudeljević, u video obraćanju učesnicima sastanka istakla je da Bosna i Hercegovina ozbiljno i intenzivno provodi aktivnosti usmjerene ka uspostavi bitnih elemenata evropske dimenzije u oblasti obrazovanja, obuke i istraživanja.

„Naša vizija je dostizanje evropskih standarda i kriterija, te nastavak regionalne i međunarodne saradnje i učešće u programima Evropske unije“, navela je ministrica Gudeljević, napomenuvši  da su prioriteti Bosne i Hercegovine u navedenim oblastima usklađeni sa prioritetima istaknutim u dokumentu Program za inovacije, istraživanje, obrazovanje, kulturu, mlade i sport Evropske komisije za zemlje Zapadnog Balkana.

„Stoga dajemo snažnu podršku sveobuhvatnoj, dugoročnoj strategiji Evropske komisije za saradnju sa Zapadnim Balkanom, uz nadu da ćemo zajedničkim snagama raditi na njenoj implementaciji“, zaključila je ministrica Gudeljević.

U okviru sastanka održana su i četiri okrugla stola u okviru kojih su učesnici diskutovali o temama: kulture, obrazovanja, istraživanja, inovacija i strategiji pametnih specijalizacija, a na kojima su, između ostalih, učestvovali predstavnici Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.