Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održan online sastanak Viših službenika za Centralnoevropski program razmjene za univerzitetske studije (CEEPUS)

23.12.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

10. decembra 2020. godine održan je (putem virtualne platforme) sastanak viših službenika za Centralnoevropski program razmjene za univerzitetske studije(CEEPUS), na kojem su učestvovali predstavnici 16 država članica CEEPUS-a i Centralnog CEEPUS ureda.

 

Učesnici sastanka su u kratkim crtama upoznati sa temama o kojima se raspravljalo na sastanku Virtualne Radne grupe viših službenika za CEEPUS održanom 03.12.2020. godine. Fokus na pomenutom sastanku bio je na trenutnoj poziciji svake od država članica CEEPUS-a u vezi sa mogućnostima virtualne razmjene studenata i akademskog osoblja. Većina zemalja je istakla da uvažavajući trenutne pravne i finansijske zakonske okvire ne postoji mogućnost virtualne razmjene. Trenutni zakonski propisi u većini zemalja omogućavaju jedino fizičku mobilnost.

 

Predstavnik Hrvatske je istakao da je u Hrvatskoj za dolazne studente i akademsko osoblje već otpočela realizacija virtualne i hibridne razmjene, koju oni promoviraju i preporučuju. Preporučuje se da nastavnici koji učestvuju u razmjeni i dolaze na neki univerzitet u virtualnoj mobilnosti uključuju studente koji studiraju na domaćem univerzitetu, kao i studente sa univerziteta sa kojeg oni dolaze na isto „mrežno“ predavanje, ako su predavanja odnosno materijali na univerzitetima kompatibilni i ako oba univerziteta imaju potrebnu opremu.

 

U Republici Češkoj je također uvedena virtualna i hibridna razmjena za dolazne studente i akademsko osoblje. Podrška za hibridnu razmjenu jednaka je procentu od 60% fizičke mobinosti. Podrška za virtalnu mobilnost će se sastojati od dva dijela: 40% za stipendiste i 10% za domaći univerzitet za pokrivanje bankovnog transfera. Iz praktičnog razloga profesori će moći produžiti mobilnost za duži period od onoga koji je planiran za fizičku mobilnost prema broju nastavnih sati (npr. 6 nastavnih sati u sedmici).

 

U Poljskoj je virtualno učenje odobrilo Ministarstvo obrazovanja i nauke. Donošenje propisa i primjena novog sistema planirana je za decembar 2020. godine. Također, u toku je iznalaženje rješenja za određena tehnička pitanja. Univerziteti će dobiti dio podrške kroz sporazume sa institucijama ali je teško utvrditi ukupan trošak. Novačana sredstva se prebacuju univerzitetima a univerziteti prebacuju sredstva korisnicima. Univerziteti su odgovorni za poduzimanje potrebnih mjera kako bi se osigurala kvaliteta.

 

Albanija je usvojila CEEPUS sporazum kroz nacionalni zakon te u tom smislu definisana mobilnost ne može biti promjenjena ukoliko se ne promijeni sporazum ili kroz donošenje novog zakona. Također, ne prepoznaju termin online nastave jer nije izmjenjen trenutni Zakon o obrazovanju.

 

Tokom sastanka je istaknut izazov u smislu osiguranje kvalitete u slučaju virtualne mobilnosti te je zaključeno da virtualna mobilnost ne može biti zamjena za fizičku mobilnost, ona je samo „dodatak“.

 

Države članice CEEPUS-a su se složile da omoguće privremenu provedbu CEEPUS grantova za virtualne razmjene tokom krize izazvane COVID 19 ( za akdemsku 2020/2021 godinu) samo za one države članice CEEPUS-a čiji zakonodavni okviri to omogućavaju.

 

Sljedeći virtualni sastanak radne grupe bi se trebao održati u februaru 2021. godine na kojem će se raspravljati o strateškom usmjerenju CEEPUS-a IV i drugim važnim temama.