Grb BiH

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Vijesti

 

СВЕ ВИЈЕСТИ


СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

Одржан онлиајн састанак представника министарстава надлежних за науку

31.03.2020

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

У организацији УНЕСКО-а 30.марта 2020. године одржан је онлиајн састанак представника министарстава надлежних за науку из 122 земље свијета под називом "COVID-19 and Open Science". Учешће је узело 77 министара надлежних за знаност.

Састанку је присуствовала и Мариyа Габриел, европска комесарка за иновације, истраживање, културу, образовање и младе, Сарах Анyанг Агбор, комесарка Афричке уније за људске ресурсе, науку и технологију, др Соумyа Сваминатхан, главни знанственик Свјетске здравствене организације, те бројни стручњаци и представници различитих међународних организација. Више од 200 учесника укључило се у овај дијалог.

УНЕСКО је организовао овај министарски дијалог на тему пандемије новог коронавируса с циљем успостављања платформе за дијалог, размјену искустава у домени борбе против ковид-19, те одговора науке на тренутну глобалну ситуацију. Значај размјене знања је предуслов за достизање циља „отворене науке за све”.

Управо је криза ковид-19 учврстила улогу науке као покретача за доношење одлука заснованих на доказима. Широм свијета, истраживачи и технолошки програмери, инжењери, академије, иноватори из приватног и јавног сектора, примјењују концепт отворене науке да би је учинили што доступнијом. Тренутна пандемија ковид-19 показала је јединствену и продуктивну глобалну коалицију научника који раде заједно, размјењујући научне и епидемиолошке податке и информације.

Са глобализацијом и повезаним свијетом, "Отворена наука" биће кључна веза за окупљање научних, истраживачких и иновационих заједница широм свијета.

Главно питање је било дискусија о потребни Отвореног приступа науци.

Генерална директорка УНЕСКО-а Аудреy Азоулаy у свом обраћању позвала је владе да појачају сурадњу и интегрирају отворену знаност у своје истраживачке програме како би се спријечиле и ублажиле глобалне кризе. Пандемија ковид-19 подиже нашу свијест о важности науке, како у истраживању тако и у међународној сурадњи. Садашња криза, такође, показује хитност потребе убрзавања размјене информација путем отворене науке.  

Према госпођи Сваминатхан, главној знанственици СЗО-а, сарадња је пресудна за знање и размјену података, као и за напредовање истраживања о ковид-19.

Међународна научна заједница мобилизована је већ неколико седмица, посебно дијељењем и стављањем на располагање доступних резултата истраживања, а међународни истраживачки конзорцији основани су за неколико дана и омогућавају брзи напредак у овој области.
Констатовано је да у времену пандемије вируса корона, када се свијет суочава са опасношћу по јавно здравство без преседана, владе се ослањају на своју научну заједницу. Истакнуто је да продуктивна коалиција научника који раде заједно, размјењују информације и податке о вирусу корона (ковид-19) ће спасити милионе живота.

Свјетска научна заједница окупила се у истинској демонстрацији мултилатерализма, међународне научне сарадње без преседана и „отворене науке“ изван граница за борбу против корона вируса. Наука и научна дипломатија уједињује народе, цивилно друштво, приватни сектор и свијет, наглашавајући важност доношења одлука на темељу доказа.

Стварање и пренос научних сазнања пресудни за изградњу и одржавање социјално-економске добробити и интеграције у глобалну економију; а пораст међусобне повезаности помаже обликовању модерног приступа науци. Истакнута је потреба да државе поставе науку у средиште своје националне развојне стратегије и да постоји хитна потреба за побољшањем статуса истраживача и улагања у истраживачке капацитете.