Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održan je on-line sastanak na temu „Obrazovanje za održivi razvoj za Evropu i Sjevernu Ameriku.”

03.12.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U organizaciji UNESCO-a 01.12.2020.godine održan je on-line sastanak na temu „Obrazovanje za održivi razvoj za Evropu i Sjevernu Ameriku.”

Pored predstavnika UNESCO-a sastanku su prisustvovali i predstavnici ministarstava obrazovanja i drugih ministarstava odgovornih za koncept “Obrazovanje za održivi razvoj”  iz Švedske, Mađarske, Njemačke i Francuske.

Istaknuto je da ovaj koncpet podržava napore na osposobljavanju učenika za znanje, vještine, vrijednosti i stavove potrebne za doprinos inkluzivnijem, pravednijem, mirnijem i održivom svijetu. Generalna skupština UN-a, u svojoj Rezoluciji 72/222, prepoznala je “obrazovanje za održivi razvoj” kao sastavni element Ciljeva održivog razvoja za kvalitetno obrazovanje i kao ključni pokretač svih ostalih Ciljeva održivog razvoja.

U skladu sa ovim ciljevima, UNESCO je razvio Mapu puta koja daje smjernice državama članicama i ostalim učesnicima za provođenje koncepta “Obrazovanje za održivi razvoj” do 2030. godine, a koja postavlja hitne izazove sa kojima se suočava planeta i istražuje aktivnosti koje UNESCO preduzima u odgovoru na njih kroz obrazovanje.

U spomenutoj Mapi puta jasno se navodi šta države članice moraju učiniti u odnosu na svako od pet prioritetnih područja djelovanja:

1. Koncept “Obrazovanje za održivi razvoj” mora biti integrisan u globalne, regionalne, nacionalne i lokalne politike povezane s obrazovanjem i održivim razvojem.

2. Veća pažnja institucija kako bi se osiguralo da učimo ono što živimo i živimo ono što učimo.

3. Izgradnja kapaciteta prosvjetnih radnika, fokus na osnaživanju prosvjetnih radnika znanjem, vještinama, vrijednostima i stavovima potrebnim za prelazak na održivost.

4. Mladi ljudi kao ključni akteri u rješavanju izazova održivosti i povezanih procesa pri donošenju odluka.

5. Aktivnosti na lokalnom nivou i važnost djelovanja u zajednicama jer će se tamo najvjerovatnije dogoditi najznačajne aktivnosti.

U Mapi puta za sledeću godinu, između ostalih, najavljene su aktivnosti na identifikaciji inicijativa koncepta “Obrazovanje za održivi razvoj” do 2030. godine na nivou država i održavanje konfrencije u maju mjesecu u Berlinu.