Grb BiH

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Vijesti

 

СВЕ ВИЈЕСТИ


СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

Одржан Инфо дан о Трећем програму за дјеловање Уније у области здравства

14.05.2019

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

У Сарајеву је одржан Инфо дан о Трећем програму за дјеловање Уније у области здравства (2014-2020), програма чији циљ је унапређење здравља грађана Европске уније и смањивање неједнакости у области здравља, подстицање иновација у здравству, повећање одрживости здравствених система, фокусирање на теме које рјешавају актуелне проблеме у области здравља у државама чланицама, те подршка и подстицање сарадње између држава чланица.

            Трећи програм деловања ЕУ у области здравства тиче се унапређивања здравља путем подстицања сарадње између земаља чланица како би се унаприједиле здравствене политике које доносе корист својим грађанима.

            Секретарка Министарства цивилних послова БиХ Биљана Чамур Веселиновић подсјетила је да  буџет програма на нивоу цијеле Европске уније износи 449.4 милиона евра за читаво 7-годишњи период трајања овог програма, а у Босну и Херцеговину је од 2017.године, од када је БиХ чланица програма, кроз заједничке акције повучено око 108 475 еура.

            Босна и Херцеговина учествује у овом програму на основу билатералног споразума са Европском унијом потписаног 4. априла 2017. године. Управљање Програмом Европска комисија је повјерила Извршној агенцији за потрошаче, здравље и храну Европске комисије  (CHAFEA).

            Инфо дану у Сарајеву присуствовали су представници Директората за здравље и безбједност хране (DG SANTE) и Извршне агенције за потрошаче, здравље, пољопривреду и храну Европске комисије који су представили инструменте из програма и активности предвиђене програмом рада за 2019. годину.