Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održan 4. Koordinacioni sastanak međunarodnih partnera u Bosni i Hercegovini o situaciji i aktivnostima preduzetim u odgovoru na COVID-19

30.06.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

                Ujedinjene nacije (UN) u Bosni i Hercegovini su organizovale 4. online Koordinacioni sastanak međunarodnih partnera u Bosni i Hercegovini o situaciji i  aktivnostima preduzetim u odgovoru na COVID-19.

                Rezidentna koordinatorica UN-a Ingrid Macdonald pozdravila je članove Međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini i predstavnike Ministarstva civilnih poslova BiH, Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u BiH, Društva crvenog krsta u BiH i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

                 Predstavnik Ministarstva civilnih poslova BiH, šef Odsjeka za statističko analitičke poslove i izvještavanje Dalibor Pejović predstavio je posljednje raspoložive podatke o broju potvrđenih, testiranih i smrtnih slučajeva u vezi s COVID-19 u BiH. Naglasio je takođe da se epidemiološki podaci o COVID-19 svakodnevno objavljuju na  web stranici i dostavljaju Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO). Takođe, informisao je prisutne da je Ministarstvo civilnih polova BiH trenutno u fazi prikupljanja ažuriranih podataka o potrebama medicinske i zaštitne opreme svih zdravstvenih institucija u BiH. Ministarstvo civilnih poslova je realizovalo donaciju farmaceutske kompanije SANDOZ tablete HIDROKSIHLOROKINA, koja je uspješno isporučena krajnjim korisnicima. Takođe, donacija Vlade Japana u vidu lijeka AVIGAN je realizovana i isporučena krajnjim korisnicima. U završnoj fazi je potpisivanje ugovora sa dvije kompanije iz NR Kine radi donacija 4800 Novel Coronavirus(2019-nCoV) RT-PCR detekcionih kitova i 5000 Tigsun COVID-19 Combo IgM/IgG brzih testova.

             Predstavnik Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BiH je predstavio detaljan pregled pandemije u BiH, na temelju podataka koje je dalo Ministarstvo civilnih poslova BiH. Na grafikonima je prikazana  raspodjela potvrđenih slučajeva i krivulje epidemije u BiH, smanjenje broja zaraženih slučajeva u BiH kao i povećanje broja zaraženih u zadnjih nekoliko dana.

           Predstavnici Društva crvenog krsta u BiH i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta su prezentovali aktivnosti koje je Društvo crvenog krsta u BiH i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta realizovalo do sada u odgovoru na pandemiju zarazne bolesti COVID-19.

                Na sastanku je predstavljena situacija u Bosni i Hercegovini u vezi izbjeglica i migranata u kojoj je konstatovan značaj pad novopristiglih migranata, broj registrovanih dolazaka u 2018: 24.067, 2019: 29.196, 2020 (28 jun): 6.531. Navedeno je i da je broj migranata pod zdravstvenih nadzorom: 15.791; broj migranata upućenih u izolaciju: 5.175;  broj testiranih migranata: 182 i broj potvrđenih slučajeva: 0.

                Predstavnik Ambasade Japana je informisao prisutne da će Ambasada Japana u julu 2020. godine objaviti informacije o novim grantovima medicinskih sredstava Bosni i Hercegovini.