Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Odluka o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu

09.09.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, na 54. sjednici održanoj 28.07.2022. godine usvojilo Odluku o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu.

 

Ukupna godišnja kvota radnih dozvola za produženje i novo zapošljavanje stranaca u Bosni i Hercegovini u 2022. godini iznosi 2.540 radnih dozvola, od čega se na Federaciju Bosne i Hercegovine odnosi 1.850 radnih dozvola, Republiku Srpsku 600 radnih dozvola i Brčko distrikt Bosne i Hercegovine 90 radnih dozvola.

 

Pravna osnova za donošenje Odluke o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u Bosni i Hercegovini sadržana je u članu 64. stav (2) i članu 104. stav (3) Zakona o strancima („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“ broj 88/15), kojim je definirano da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, u skladu s migracijskom politikom i uz uvažavanje stanja na tržištu rada, a na prijedlog Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, donosi podzakonski akt kojim se utvrđuje godišnja kvota radnih dozvola.  

 

Uvažavajući stanje na tržištu rada u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu ne utvrđuje se broj radnih dozvola koje se mogu izdati za sezonsko zapošljavanje u Bosni i Hercegovini.