Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Obilježen početak projekta "Žene vode na putu mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini"

17.05.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U Tuzli je svečano obilježen početak projekta "Žene vode na putu mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini", kojem su prisustvovali predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH. Ovaj strateški program realizira se pod pokroviteljstvom Fonda za izgradnju mira generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Projekat ima za cilj unaprijediti agendu „Žene, mir i sigurnost“ kroz jačanje uloge žena u održavanju mira i procesima društvene kohezije, te poboljšati pružanje usluga za žene pogođene sukobima i one koje se nalaze u marginaliziranom položaju u Bosni i Hercegovini.

Kroz program jačat će se kapaciteti institucija i organizacija civilnog društva koje provode agendu „Žene, mir i sigurnost“ na lokalnom nivou, kao i njihovo partnerstvo u rješavanju ključnih izazova u domenu sigurnosti, koji posebno pogađaju žene. Ljudska sigurnost obuhvata višedimenzionalni koncept koji naglašava povezanost između mira, razvoja i ljudskih prava. Programski pristup usmjeren na ljude ima za cilj osnaživanje pojedinaca i zajednica kako bi zajedno doprinijeli održivom razvoju i miru.

Ovaj program je neophodan radi prevazilaženja značajnog jaza u mogućnostima, pravima ili pristupu resursima između različitih društvenih grupa ili pojedinaca. Takav jaz sprečava žene da aktivno sudjeluju u procesima donošenja odluka u Bosni i Hercegovini. Lokalizacijom agende „Žene, mir i sigurnost“ na nivou zajednice i promoviranjem njenog napretka na državnom nivou, omogućava se smanjenje tog jaza i stvaranje prilika za veće učešće žena. Također, komponenta pružanja usluga osmišljena je kako bi se podržale neispunjene potrebe žena koje su pogođene sukobom i nalaze se u marginaliziranom položaju. Ovo je ključno za osiguravanje da se njihove specifične potrebe i izazovi adekvatno adresiraju i da im se pruži potrebna podrška za aktivno uključivanje u društvene procese.

Projekat se implementira pod vodstvom rezidentne koordinatorice UN-a u BiH, a zajednički ga sprovode UN Women, Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA).