Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Obilježen Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protivminskoj akciji – Cilj Bosna i Hercegovina zemlja slobodna od mina do 2025. godine

04.04.2019

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Povodom 4. aprila, Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protivminskoj akciji,  Ministarstvo civilnih poslova u BiH  u saradnji sa Komisijom za deminiranje u BiH i Centrom za uklanjanje mina u BiH, a uz podršku Ambasade Švajcarske u BiH i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija BiH, organizovalo je izložbu i konferenciju za medije na kojoj je upozoreno da Bosna i Hercegovina još uvijek ima oko 1.000 kvadratnih kilometara minski sumnjive površine.

            Član Komisije za deminiranje BiH Suvad Džafić rekao je tom prilikom da Strategija deminiranja koju je Vijeće ministara usvojilo u januaru predviđa da će Bosna i Hercegovina biti zemlja slobodna od mina do 2025. godine. To podrazumijeva da BiH iz domaćih i donatorskih sredstava izdvoji oko 336 miliona KM.

            Rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u BiH Sezin Sinanoglu rekla je da u Bosni i Hercegovini oko 500.000 ljudi žive u veoma bliskom kontaktu i u blizini minskih polja. Istakla je da je problem mina u BiH  veliki i da zemlja ne može sama postići rješenje.

            Glavnokomandujući EUFOR-a general-major Martin Dorfer istakao je da će EUFOR nastaviti pružati pomoć i podršku svim institucijama koje se bave aktivnostima deminiranja te ukazao na značaj udruženih napora kako bi Bosna i Hercegovina kroz nekoliko godina bila slobodna od mina. Podršku procesu deminiranja iskazala je i ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber-Saxer.

            Tokom obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protivminskoj akciji organizovana je i izložba “Moj život s minama” koja prikazuje portrete predstavnika vlasti za protivminsku akciju, deminera, žrtve mina i drugih uključene u rješavanje ovog problema u Bosni i Hercegovini.