Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

NOGOMET U BiH I DALJE NA ČEKANJU

12.05.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministar zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine Vjekoslav Mandić nije mogao precizirati kada će se nastaviti sportska takmičenja koja su prekinuta zbog pandemije korona virusa.

Kazao je da se prati epidemiološka situacija i ako ona i dalje bude povoljna, mogu se očekivati blaže mjere.

 

-          Pratićemo epidemiološku situaciju. Ako bude stabilna kao što je sada i ako se bude povoljno razvijala, mi ćemo ovaj plan od tri faze postepenog popuštanja mjera realizirati. Davaćemo preporuke Federalnom štabu Civilne zaštite. Nadamo se da će to ići svojim tokom. Međutim, sve zavisi od nas. Ako se budemo pridržavali mjera i ako nam bude povoljna epidemiološka situacija, onda je za očekivati nastavak sportskih takmičenja, prije svega treninga i sportova na otvorenom, a potome vjerovatno i dvoranskih sportova - rekao je Mandić.

 

Prema planu aktivnosti koje je Fudbalski savez BiH utvrdio s klubovima Premijer lige, okvirni početak trenažnog procesa planiran je od 8. do 10 maja. To se odnosi na individualne treninge. Poslije toga bi uslijedio rad u grupama s maksimalno pet igrača, a završni dio priprema planiran je 23. maja. Premijer liga bi se prema prvim planovima mogla nastaviti 7. juna, naravno bez navijača.

 

Problem za nastavak Premijer lige BiH mogao bi biti to što se, kako sada stvari stoje, nogomet u entitetu Republika Srpska neće moći nastaviti do 1. jula.

 

Naime, Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske odgovorilo je na dopis Fudbalskog saveza Republike Srpske u kojem je tražena informacija o mogućnosti održavanja treninga sportista amatera i profesionalaca, odnosno datum mogućeg nastavka natjecanja.

 

U odgovoru Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske navodi se da Ministarstvo intenzivno radi na normalizaciji sportskih aktivnosti, kao i izradi mjera i preporuka, koje će se morati poštovati prilikom otpočinjana sportskih aktivnosti.

 

-          Ministarstvo planira da u drugoj polovini maja predloži Republičkom štabu za vanredne situacije omogućavanje realizacije trenažnih procesa uz odgovarajuće uvjete, a da bi ukidanje zabrane natjecanja moglo da se očekuje početkom srpnja - navodi se u saopćenju.