Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

NAJTRAŽENIJA ZANIMANJA U DOBA PANDEMIJE KORONA VIRUSA

07.05.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Iako je potražnja za radnicima u vrijeme pandemije koronavirusa značajno smanjena, neka zanimanja su i dalje veoma tražena. U vrijeme pandemije najtraženiji su operateri u pozivnom centru, vozači i građevinski radnici. Za njima slijede programeri i radnici u proizvodnji.

Top 5 najtraženijih zanimanja u doba pandemije koronavirusa:

 1. Operater u pozivnom centru (103)

 2. Vozač (75)

 3. Građevinski radnik (69)

 4. Software developer/Programer (36)

 5. Radnik u proizvodnji (35).

Analiza je urađena na uzorku poslova objavljenih u periodu od 16. marta do 15. aprila 2020. godine kada je objavljeno ukupno 637 poslova.

Na prvom mjestu liste najtraženijih zanimanja u doba pandemije koronavirusa nalaze se operateri u pozivnom centru s obzirom da su kontakt centri nastavili sa radom pa čak i povećali broj zaposlenih jer se povećala potreba za podrškom korisnicima putem telefona i online. Istovremeno broj zainteresiranih za ovo zanimanje, gledajući prosječan broj prijava u istom periodu prošle godine, se također značajno povećao. 

U ovom trenutku ne može se predvidjeti koliko vremena će biti potrebno tržištu rada da se oporavi. Pozitivno je to što domaće proizvodne firme nisu stale,  naprotiv u ovom periodu neke od njih su doživjele značajan rast proizvodnje. Također, outsourcing industrija, govorimo prvenstveno o centrima za podršku korisnicima ili kontakt centrima, koja je relativno nova u Bosni i Hercegovini, ne samo da je zadržala sva radna mjesta već aktivno zapošljava i u ovom periodu.