Grb BiH

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Vijesti

 

СВЕ ВИЈЕСТИ


СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

На 69. сједници Регионалног комитета Свјетске здравствене организације за Европу представљена публикација “Боље здравље за Европу: праведније и одрживије, 2010-2020”

19.09.2019

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

У Копенхагену је периоду од 16. до 19. септембра одржана 69. сједница Регионалног комитета Свјетске здравствене организације за Европу. Делегацију Босне и Херцеговине на Конференцији чинили су представници Министарства цивилних послова Босне и Херцеговине, Министарства здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске и Министарства здравства Федерације БиХ.

Министри здравства и високо позиционирани представници из 53 земаље чланице Европске регије Свјетске здравствене организације, као и партнери и представници невладиних организација разматрали су актуелне теме, посебно кроз анализу резултата програма Здравље 2020 који се проводи у европској регији Свјетске здравствене организације од 2012.године, лидерство у јавном здрављу у европској регији, промоцију  здравља у регији, те буџет организације за европски регион.

Разматране су и могуће импликације трансформације Свјетске здравствене организације на регион Европе и активности на нивоу држава чланица.

Током другог дана засједања номинован је и кандидат за новог директора Свјетске здравствене организације за Европу др Ханс Клуге, кандидат Краљевине Белгије, који је у претходном мандату обављао функцију директора Одјељења за здравствене системе и јавно здравство у Регионалној канцеларији СЗО за Европу. Номинација др. Клугеа на ову позицију биће разматрана на Извршном комитету Свјетске здравствене организације у фебруару 2020.године.

Током засједања у Копенхагену промовисана је и публикација Регионалне канцеларије Свјетске здравствене организације за Европу, под називом Боље здравље за Европу: праведније и одрживије, 2010-2020”, у којој је објављен и осврт министра Адила Османовића, на стање у области здравства у Босни и Херцеговини.

 

Осврт министра Адила Османовића можете прочитати овдје.