Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Na 69. sjednici Regionalnog odbora Svjetske zdravstvene organizacije za Europu predstavljena publikacija “Bolje zdravlje za Europu: pravednije i održivije, 2010-2020”

19.09.2019

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U Kopenhagenu je u razdoblju od 16. do 19. rujna održana 69. sjednica Regionalnog odbora Svjetske zdravstvene organizacije za Europu. Izaslanstvo Bosne i Hercegovine na Konferenciji činili su predstavnici Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske i Ministarstva zdravstva Federacije BiH.

Ministri zdravstva i visoko pozicionirani zastupnici iz 53 zemalje članice Europske regije Svjetske zdravstvene organizacije, kao i partneri i zastupnici nevladinih organizacija razmatrali su aktualne teme, posebice kroz analizu rezultata programa Zdravlje 2020 koji se provodi u europskoj regiji Svjetske zdravstvene organizacije od 2012.godine, liderstvo u javnom zdravlju u europskoj regiji, promociju  zdravlja u regiji, te proračun organizacije za europski region.

Razmatrane su i moguće implikacije transformacije Svjetske zdravstvene organizacije na region Europe i aktivnosti na razini država članica.

Tijekom drugog dana zasjedanja nominiran je i kandidat za novoga ravnatelja Svjetske zdravstvene organizacije za Europu dr. Hans Kluge, kandidat Kraljevine Belgije, koji je u prethodnom mandatu obnašao funkciju ravnatelja Odjela za zdravstvene sustave i javno zdravstvo u Regionalnom uredu SZO za Europu. Nominacija dr. Klugea na ovu poziciju bit će razmatrana na Izvršnom odboru Svjetske zdravstvene organizacije u veljači 2020.godine.

Tijekom zasjedanja u Kopenhagenu promovirana je i publikacija Regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije za Europu, pod nazivom Bolje zdravlje za Europu: pravednije i održivije, 2010-2020”, u kojoj je objavljen i osvrt ministra Adila Osmanovića, na stanje u području zdravstva u Bosni i Hercegovini.

 

Osvrt ministra Adila Osmanovića možete pročitati ovdje.